În România rămâne la fel de greu să faci afaceri

Ţările din Asia Centrală se situează printre liderii globali în domeniul reglementărilor de îmbunătăţire a mediului de afaceri. Dintre toate economiile din lume, Kazahstan este statul care şi-a îmbunătăţit cel mai mult reglementările din domeniul afacerilor în ultimul an, conform unui raport al Băncii Mondiale. România a căzut o poziţie în clasament.Potrivit publicatiei Doing Business 2011: Making a Difference for Entrepreneurs (Afacerile in 2011: Imbunatatirea situatiei intreprinzatorilor), a opta editie dintr-o serie de rapoarte anuale publicate de IFC si Banca Mondiala, Kazahstan a imbunatatit conditiile necesare pentru demararea unei afaceri, pentru obtinerea autorizatiilor de construire, protejarea investitorilor, precum si pentru comertul transfrontalier. Drept rezultat, a avansat 15 pozitii in clasamentul tarilor privitor la usurinta in a desfasura o afacere, ajungand pe locul 59 intre alte 183 de tari.

Tadjikistan si Ungaria, si ele aflate printre cele 10 economii substantial imbunatatite, au avansat cate 10 pozitii si, respectiv, sase pozitii. Cehia a avansat si ea 16 pozitii, ajungand acum pe locul 63.

In clasamentul Doing Business 2011 Romania se situeaza pe locul 56, cu o pozitie mai jos in comparatie cu anul 2010, cand se afla pe locul 55. Romania a pus in aplicare modificari substantiale ale legislatiei privind falimentul, introducand, printre altele, si o procedura de solutionare extrajudiciara, ceea ce a facilitat abordarea cazurilor de insolventa. De asemenea, in Romania au fost modificate reglementarile privind autorizatiile de constructie, pentru a reduce taxele percepute in acest sens si timpul necesar obtinerii acestora. In Romania au mai fost operate si modificari cu privire la fiscalitate, introducandu-se astfel o noua cota minima a impozitului pe profit, ceea ce a dus la cresterea impozitelor achitate de multi operatori economici. Domeniile cu cele mai semnificative modificari legislative privitoare la afaceri sunt inchiderea activitatii comerciale, obtinerea autorizatiilor de constructie si achitarea impozitelor (care a devenit mai dificila).

In ultimii cinci ani, aproximativ 85% dintre economiile lumii au usurat modul in care functioneaza intreprinzatorii locali, printr-un total de 1511 masuri de imbunatatire a reglementarilor din domeniul afacerilor. Doing Business 2011 prezinta pentru prima oara o noua metoda de masurare ce evidentiaza cat de mult s-au modificat reglementarile
din domeniul afacerilor in cele 174 de tari, incepand din anul 2005. Prin astfel de masuri, Georgia a fost cea mai activa la nivel mondial din punctul de vedere al reformarii reglementarilor de afaceri.
Timp de opt ani la rand, Europa de Est si Asia Centrala au constituit cea mai activa regiune din punctul de vedere al imbunatatirii legislatiei din domeniul afacerilor, pentru operatorii economicii inregistrati in tarile din aceste zone. In trecut, multe schimbari au fost modificate de perspectiva aderarii la Uniunea Europeana. Mai recent, criza financiara a determinat demararea unor noi activitati. In ultimul an, 21 din 25 de tari si-au imbunatatit legislatia in domeniul afacerilor pentru agentii economicii inregistrati in tarile respective.
“Economiile cel mai afectate de criza financiara — in special cele din Europa Centrala — au avut in vedere in ultimii ani reforme legislative, de natura sa faciliteze incercarea IMM-urilor de a se repune pe picioare si de a crea locuri de munca,” a declarat Svetlana Bagaudinova, unul dintre autorii raportului. Jumatate dintre reformele aduse procedurilor de insolventa care au facut obiectul raportului si care s-au produs in ultimul an au avut loc in Europa de Est si Asia Centrala. Masurile care faciliteaza demararea unei afaceri, precum si inregistrarea si achitarea taxelor si impozitelor au fost un numitor comun pentru tarile din aceasta zona.
“Doing Business” analizeaza reglementarile care se aplica agentilor economici dintr-o anumita tara pe toata durata ciclului de viata al acestora, inclusiv afaceri si operatiuni noi, comert exterior, fiscalitate si inchiderea unei afaceri. Doing Business nu determina toate aspectele mediului de afaceri care sunt relevante pentru societatile comerciale si pentru investitori. De exemplu, nu masoara gradul de securitate, stabilitatea macroeconomica, coruptia, nivelul de calificare, sau puterea sistemelor financiare.
Sursa: Banca Mondiala

Related posts

Leave a Comment