RFI: Poa’ să ningă, poa’ să tune, moldovenii vin la urne

Peste 1000 de cetăţeni moldoveni votaseră deja, la ora prânzului, la secţia amenajată la Cluj, în Casa de Cultură a Studenţilor. Vremea rea nu i-a împedicat să vină la urne, nici măcar pe cei nedeplasabili. 

Pe o ninsoare apoasă, viscolită, cetăţenii moldoveni cu drept de vot au venit într-un număr mare la secţia de votare deschisă la Cluj. Dacă în turul trecut, în total, votaseră 1400 de persoane, în turul al doilea, la ora 14.00 votaseră, deja, la Cluj peste 1000 de alegători. Preşedintele secţiei de votare Simion Botnari spune că, cel puţin până la această oră, votul a decurs fără incidente.

 

“Necătând la condiţiile climaterice care sunt afară, avem, cred că, o depăşire a numărului de votanţi anterior. În rest, fără incidente, lumea plină de voie bună, fără probleme. Orice persoană identificată în baza paşaportului se introduce condul IDNP. Ulterior, acest cod ne dă permisiunea ca persoana să primească un buletin de vot. Nu exită nici un risc să voteze de două ori. Dacă persoana avotat o dată, sistemul de negerează o informaţie că este o persoană cu vot multiplu”, a declarant Simion Botnari, şeful secţiei de votare de la Cluj.

Cei mai mulţi dintre cei care care au venit la vot la Cluj-Napoca sunt tineri. Aceştia sunt fie studenţi, fie absolvenţi care după terminarea studiilor şi-au găsit un loc de muncă aici. Ei spun că au venit la urne pentru că le pasă ce se întâmplă în ţara lor, chiar dacă locuiesc în România.

 

Dorinţa de a vota nu a împiedicat-o să îşi exercite acest drept pe o doamnă între două vârste, aflată în scaun cu rotile, în ciuda faptului că secţia de votare a fost amenajată la ultimul etaj al Casei de Cultură a Studenţilor. Ea a fost purtată pe braţe, cu tot cu scaunul cu rotile, până la urne şi înapoi la parter. Afluenţa de cetăţeni moldoveni care au venit la vot a fost constantă şi după amiază, astfel că membrii comisiei din secţia de votare se aşteaptă la cel puţin dublarea numărului de alegători de la Cluj, faţă de primul tur.

Related posts

Leave a Comment