RFI: François Hollande nu crede că SUA vor ieşi din NATO

La nici o săptămână după alegerea lui Donald Trump la Casa albă, François Hollande, prezent la reuniunea COP22 de la Marrakech, a acordat un interviu în exclusivitate jurnaliştilor care au reprezentat RFI şi canalele de televiziune France 24 şi TV5 Monde. Timp de 40 de minute, şeful statului francez a vorbit despre consecinţele scrutinului american dar şi despre alte teme din actualitatea internaţională.

Rezultatul scrutinului american şi consecinţele sale au ocupat peste o treime din interviul cu şeful statului francez. François Hollande a vorbit cu Donald Trump la telefon încă de săptămâna trecută. O conversaţie de 10 minute, un prim contact, despre care preşedintele Franţei a dat câteva detalii în interviul acordat colegilor noştri de la RFI, France 24 şi TV 5 Monde. Hollande a remarcat că “Trump este într-o fază de împăciure, caută să conlucreze şi să-şi constituie o echipă solidă. Franţa vrea să coopereze cu America” a spus François Hollande.

 

Apropo de acordul privind clima, semnat anul trecut la Paris în cadrul reuniunii COP21, liderul francez nu s-a lăsat impresionat de declaraţiile electorale ale lui Donald Trump. “Mişcarea e lansată, Trump nu o va opri. Acordul este ireversibil şi cred că preşedintele-ales, când se va instala în post, nu va lua deciziile anunţate în timpul campaniei. In caz contrar, ar risca mult” e de părere François Hollande.

 

In legătură cu Rusia, preşedintele Franţei afirmă că “trebuie să discutăm cu această ţară. Vladimir Putin trebuie să fie un partener acolo unde avem interese comune. In cazul în care acordurile de la Minsk – privind armistiţiul din estul Ucrainei – sunt respectate întocmai, sancţiunile impuse Moscovei trebuie ridicate” mai spunea aseară liderul de la Paris.

 

Un interviu în cursul căruia Hollande a insistat şi pe întărirea Europei apărării. In acest context, preşedintele a exclus ipoteza ca SUA să iasă din NATO. “Securitatea pe care ne-o conferă Alianţa ne este comună” a spus Hollande. In timpul campaniei electorale, Donald Trump calificase NATO drept “o alianţă obsoletă care-i costă o avere pe americani”.

Related posts

Leave a Comment