RFI: De ce au agăţat soldaţii români o opincă pe Parlamentul de la Budapesta

4 august 1919 este data la care Armata Regală Română a ocupat Budapesta. Evenimentul este important pentru că ofensiva Armatei Române a distrus Republica Sovietică Ungară, proclamată de comunişti. Astfel, ca urmare a intervenţiei româneşti, instalarea comunismului în Ungaria a fost amânată până după Cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit RFI România.

 

Încheierea operaţiunilor militare ale Primului Război Mondial, în noiembrie 1918, a găsit România într-o situaţie delicată. În acel an, Basarabia, Bucovina şi Transilvania s-au unit cu Regatul României, însă acest lucru a atras ostilitatea Rusiei Sovietice, care a declarat la un moment dat război României, însă, din cauza conflictelor interne cu Armata Albă, rămasă fidelă Familiei Imperiale Ruse, bolşevicii nu au putut organiza operaţiuni militate de mare amploare contra României, ci au fost nevoiţi să se mulţumească cu mici sabotaje şi cu revolte ale unor săteni instigaţi de agenţii bolşevici.

 

În schimb, în Ungaria, comuniştii au reuşit să proclame Republica Sovietică Ungară, a cărei figură centrală era Bela Kun. În primăvara anului 1919, Bela Kun a decis să atace Cehoslovacia şi România, cu scopul de a reocupa Transilvania şi Slovacia şi de a instaura un regim comunist în aceste teritorii. Armata cehoslovacă a suferit o serie de înfrângeri, însă, Armata Regală Română, alături de care au luptat contingente de voluntari ardeleni, români şi saşi, a respins ofensiva maghiară, apoi a trecut la contraofensivă.

 

În martie 1919, românii au trecut Tisa şi au continuat înaintarea până când, în 4 august 1919, au ocupat Budapesta. Bela Kun a fugit în Austria, apoi în Rusia. Armata română a restabilit ordinea în Budapesta, apoi, în 14 noiembrie 1919, a început retragerea din Ungaria. Două zile mai târziu, în Budapesta a intrat amiralul Miklos Horthy, care a instaurat un regim conservator, ce a degenerat apoi într-unul reacţionar, şi, în cele din urmă, într-un regim fascist. Retragerea armatei române din Ungaria a avut loc în mai multe etape şi s-a încheiat la începutul lui 1920. Ocupaţia românească a Budapestei a fost marcată şi de unele gesturi colorate. Unul dintre soldaţii români a atârnat o opincă deasupra Parlamentului Ungariei, în semn de răzbunare simbolică pentru ocuparea Bucureştiului în 1916 de către trupele Puterilor Centrale, dar şi ca un semn al victoriei româneşti în lupta pentru eliberarea Transilvaniei.

 

Citiţi mai mult AICI

Related posts

Leave a Comment