RFI: Politicienii români au o lungă istorie de bătăi între ei

Încăierările dintre politicienii români au o istorie îndelungată. Pe la sfâşitul anilor 1800, conflictele şi ciocnirile de orgolii dintre politicieni erau rezolvate prin provocarea la duel. Una dintre cele mai celebre poveşti este cea în care doi politicieni români, Nicolae Filipescu şi Gheorghe Emanuel Lahovari, s-au duelat cu spada, până când unul dintre adversari a murit. Aflaţi întreaga poveste din Pagina de istorie, difuzată de RFI.

În toamna anului 1897, deputatul conservator Gheorghe Emanuel Lahovari, fratele ministrului de externe Alexandru Lahovari, publică în ziarul L’Indépendance Roumaine, pe care îl deţinea, articolul ,Deux politiques”, în care îl acuză de inconsecvenţă politică pe colegul său de partid, fruntaşul conservator Nicolae Filipescu, ce a fost deputat şi primar al Bucureştilor. Deşi conservator, Lahovari susţinea, în ziarul său, politica liberală.

 

Potrivit istoricului Andrei Oişteanu, Filipescu s-a considerat atât de ofensat de articol, încât l-a provocat pe Lahovari la duel. Nicolae Filipescu, care era un bun scrimeur, a propus ca locul de desfăşurare al duelului să fie chiar sala de scrimă în care acesta se antrena. 

Din păcate, martorii n-au convenit ca lupta să continue doar pănă la prima picătură de sânge, ci până când unul dintre duelişti va fi în imposibilitate de a continua lupta. Cu alte cuvinte, până la moartea sau rănirea gravă a unuia dintre protagonişti. Ceea ce s-a şi întâmplat. Săla în care s-au duleat Filipescu şi Lahovari avea 12 metri, în loc de minim 30. Neavând spaţiu suficient de retragere, Lahovari a fost literalmente pus la zid, iar spada lui Filipescu a intrat 20 de centimetri în corpul adversarului său. Lahovari a murit în braţele valetului său francez, căuia i-a şoptit cuvintele: “Ils m’ont asassiné.” Acest eveniment a declanşat o amplă dezbatere în spaţiul public românesc şi francez privind oportunitatea şi condiţiile de desfăşurare a duelurilor. În urma acestei confruntări soldate cu moartea lui Lahovari, fruntaşul Partidului Conservator Nicolae Filipescu a fost condamnat la şase luni închisoare.

 

Un alt duel care a facut vâlva în timpul Primului Război Mondial, a avut loc în 11 mai 1917. Conflictul dintre Vintilă Brătianu şi doctorul Nicolae Lupu a plecat de la discuţiile purtate pentru înfaptuirea reformelor, la redeschiderea parlamentului. După ce Bratianu l-a insultat pe Lupu, doctorul îl provoacă la duel cu pistolul. Întâlnirea a avut loc la via lui Kilimoglu de la Copou. Din fericire, în acest duel, în care fiecare a tras câte două focuri de pistol, nu a fost nimeni rănit.

 

Prin 1918 şi I.G. Duca s-a duelat cu verişorul său, Grigore Filipescu, tot din cauza unei remarci apărute în presă. Locul de desfasurare a fost tot via lui Kilimoglu de la Copou, acolo unde avusese loc şi duelul lui Vintilă Brătianu cu dr. Lupu. Arma aleasă a fost pistolul. Nici de această dată nimeni nu a fost rănit în duel.

 

Ascultaţi reportajul RFI AICI.

Related posts

Leave a Comment