RFI: 100 de ani de când Rusia este republică

Azi se împlinesc exact 100 de ani de când Rusia a fost proclamată oficial republică. Această decizie a fost rezultatul unui şir de grave crize politice, care au oferit, în martie 1918, posibilitatea Basarabiei de a se uni cu Regatul României. În acest material al rubricii Pagina de istorie, difuzată de RFI, sunt utilizate datele din calendarul pe stil nou.

Anul 1917 a început în Rusia cu greve şi proteste de amploare, îndreptate împotriva ţarul Nicolae al II-lea şi al guvernului său. În 1916, Rusia suferise grave înfrângeri în faţa Puterilor Centrale, împotriva cărora intrase în război în 1914.


Înfrângerile de pe front şi greutăţile unui război prelungit au pregătit terenul pentru propaganda bolşevică, finanţată de Germania, care avea interesul să îşi slăbească adversarii. Au izbucnit greve şi revolte în marile oraşe ruseşti, iar cele mai grave tulburări au apărut în capitala Imperiului Rus, Sankt Petersburg.


În data de 15 martie, ţarul Nicolae al II-lea, care domnise ca monarh absolut, a abdicat pentru el şi pentru fiul său, ţareviciul Alexei. Nicolae al II-lea a trecut puterea fratelui său, Marele Duce Mihail, care spera să domnească în calitate de monarh constituţional. Însă Mihail nu a domnit decât o zi. Lipsit de orice putere reală, el a decis să treacă puterea în mâinile unui Guvern Provizoriu, condus de prinţul Ghiorghi Lvov. Acest Guvern urma să convoace o Adunare Constituantă, care ar fi trebuit să decidă inclusiv asupra viitoarei forme de guvernământ.
Familia Imperială Rusă a fost arestată şi asasinată de comunişti un an mai târziu. Prinţul Ghiorghi Lvov a decis să continue războiul de partea Antantei. Acest lucru a provocat o succesiune de crize politice, alimentate de bolşevici, care doreau încheierea imediată a păcii, pentru a răsturna Guvernul Provizoriu dominat de liberali şi de socialişti.


În acest context, Ucraina şi-a declarat autonomia, urmată de Finlanda, care şi-a declarat independenţa, în timp ce la Kronstadt a fost proclamată o republică autonomă. De pe front, au dezertat 1,5 milioane de soldaţi. În acest condiţii, prinţul Lvov a demisionat din fruntea Guvernului. El a fost înlocuit de socialistul Kerenski. Acesta a încercat să negocieze cu liderii popoarelor care doreau să se despartă de Rusia. De asemenea, a dorit să continue lupte contra Germaniei, Austro-Ungariei şi Turciei şi a făcut o serie de concesii bolşevicilor. Printre acestea s-a numărat şi proclamarea republicii, în 14 septembrie, act care năruia speranţele liberalilor ce doreau proclamarea unei monarhii constituţionale. De asemenea, Kerenski a avut de înfruntat şi o rebeliune a ţariştilor, conduşi de generalul Kornilov, care a fost înfrânt de trupele fidele Guvernului Provizoriu. În acest context, Kerenski şi-a pierdut vechii aliaţi şi a rămas singur în faţa bolşevicilor hotărâţi să pună mâna pe putere cu orice preţ. În noiembrie, bolşevicii au răsturnat Guvernul Provizoriu şi au pus mâna pe putere. Au încheiat pacea cu Puterile Centrale, însă în Rusia a izbucnit un sângeros război civil, care a oferit românilor basarabeni posibilitatea să se rupă de Rusia şi să se unească cu Regatul României, la 27 martie 1918. 

 

Asculaţi rubrica Pagina de istorie de pe RFI AICI.

Related posts

Leave a Comment