Retrospectiva Ferenc Berko adusă de Photo Romania Festival la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca va fi prezentată publicului mâine, de la ora 18:00. ”La eveniment vor participa dr. Gabriella Vizi, consul, Consulatul Ungariei la Cluj-Napoca; Colin Ford, fondator al Muzeului Național Media din Marea Britanie; Peter Korniss, membru fondator al Academiei Internaționale de Fotografie; Călin Stegerean, directorul Muzeului de Artă din Cluj-Napoca; Dorel Găină, profesor la Universitatea de Artă și Design Cluj; Sebastian Vaida, directorul artistic al festivalului”, spun organizatorii Photo Romania Festival.Un pionier al fotografiei abstracte color, Ferenc Berko este considerat unul dintre cei mai importanți 100 de fotografi ai secolului XX la nivel mondial. S-a născut în 1916 în Ungaria, iar de la vârsta de cinci ani s-a mutat în Germania, unde a trăit într-un mediu influențat de idealurile progresive și moderniste ale Școlii Bauhaus. Și-a petrecut adolescența înconjurat de artiști precum Moholy-Nagy, Walter Gropius și Marcel Breuer, care i-au încurajat instinctul compozițional pentru combinații geometrice de forme și valori tonale.
În 1933 s-a mutat la Londra, unde a studiat filosofia, iar apoi și-a împărțit timpul între capitala Marii Britanii, unde a dezvoltat proiecte fotografice și videografice sub îndrumarea lui Otto Emil Hoppé, și Paris, unde și-a continuat proiectele de experiment urban vizual.
Între 1930 și 1947, a locuit în India. El a ajuns să producă filme pentru armata britanică și să lucreze în paralel cu aparatul foto, cu ajutorul căruia a realizat juxtapuneri neobișnuite de umbre, forme și linii. După o perioadă de explorare intensivă a fotografiei alb-negru, a devenit interesat de fotografia color.
În 1947, Moholy-Nagy l-a invitat să predea fotografie și film la Institutul de Design din Chicago, SUA, iar după doi ani a ajuns la Aspen, Colorado, ca fotograf al Bicentenarului Goethe. S-a îndrăgostit de micul oraș de munte și a decis să-l transforme în „acasă”. Pe timpul verii, lucra ca fotograful oficial al Institutului de Studii Umanistice din Aspen și al Festivalului de Muzică din Aspen, care i-au oferit oportunitatea de a fotografia personalități artistice și muzicale. Iarna, era pasionat de fotografia de ski.
În 1951, a organizat Conferința de Fotografie Aspen, rămasă ca punct de referință în istoria artei fotografice și la care au participat fotografi americani precum Ansel Adams, Harry Callahan, Charles Eames, Laura Gilpin, Dorothea Lange, Wayne Miller, John Morris, Nancy și Beaumont Newhall, Eliot Porter, Frederick Sommer, Edward Weston și Minor White. Este autorul a două cărți, „60 Years of Photography: The Discovering Eye” (1991) și „Berko: Photographs 1935-1951” (1999). Activitatea sa fotografică a continuat până la moarte (în 2000, la Aspen), iar în prezent fotografiile sale re regăsesc în colecții importante din toată lumea.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 16-25 mai. Costul unui bilet este de 6 lei.
Related posts
-
Melomanii ca nu au mai prins bilet la concertul Carmina Burana de la Filarmonică, mai o șansă
Pentru a veni în întâmpinarea iubitorilor muzicii care nu au reușit să rezerve un loc la... -
Picturi care crează o tensiune între control și spontaneitate, expuse la Muzeul de Artă din Cluj
Muzeul de Artă Cluj-Napoca invită publicul să viziteze, în perioada 16 ianuarie – 2 februarie 2025,... -
Ziua Culturii Naționale, celebrată de instituțiile de cultură ale Consiliului Județean Cluj
Instituțiile de cultură subordonate Consiliului Județean Cluj marchează, și în acest an, data de 15 ianuarie,...