Reparatie istorica. Parlamentul a aprobat infiintarea Institutului Regele Mihai I

Senatul a aprobat înfiinţarea Institutului pentru promovarea valorilor naţionale Regele Mihai I. Doar cinci senatori USR au votat împotrivă, în timp ce alţi cinci senatori USR s-au abţinut. Din rândul parlamentarilor PSD, un senator s-a abţinut. De asemenea, s-au abţinut şi nouă senatori UDMR. Proiectul a fost susţinut de restul senatorilor PSD, precum şi de senatorii PNL şi ALDE.

Proiectul de lege fusese adoptat tacit de Camera Deputaţilor. Acum, el urmează să fie promulgat de preşedintele Klaus Iohannis.

 

Potrivit proiectului, institutul va avea forma unei instituţii de interes naţional, de genul Academiei Române. Bugetul său anual va fi de aproximativ 4.000.000 de lei. Directorul Institutului va fi numit de Senat la propunerea şefului Casei Regale. Numărul de mandate pe care îl poate deţine directorul Institutului Regele Mihai I nu este limitat. Institutul va avea 20 de angajaţi.

 

Actuala formă a legii a fost propusă de vicepreşedintele Senatului, reprezentanta PNL Iulia Scântei. Sediul Institutului va fi Palatul Elisabeta, construit din fondurile private ale Regelui Carol al II-lea şi care a fost confiscat de comunişti. Palatul Elisabeta va rămâne proprietatea statului român, care îl va da în comodat noului institut.

 

Monarhiştii români au salutat această decizie, care este o reparaţie istorică. Ei afirmă că este natural ca statul român, care încasează taxele plătite de milioane de monarhişti, să finanţeze un institut care nu va promova doar valorile regale, ci interesele generale ale societăţii. De asemenea, monarhiştii mai precizează că numărul de angajaţi de care va dispune acest institut este mai mic decât cel al celei mai mici şi mai sărace comune din judeţul Cluj, Ploscoş, care are mai puţin de 700 de locuitori.

Related posts

Leave a Comment