Răzvan Raț, director general adjunct BRK Financial Group: “Piața de capital e pentru toți, cu 100 de lei îți faci cont și începi să cumperi acțiuni”

“Piața de capital e pentru toți, cu 100 de lei îți faci cont și începi să cumperi acțiuni”, a declarat la Via Cluj TV Răzvan Raț, director general adjunct BRK Financial Group, intermediar BVB, singurul listat. El spune că percepția potrivit căreia în piață investesc doar cei care au foarte mulți bani este una greșită.

 

“Piața de capital ar putea fi văzută în România ca și o alternativă de investiție. Până acum câțiva ani era o percepție greșită, lumea avea impresia că în piață investesc doar cei care au foarte mulți bani, că nu este o investiție pentru toată lumea. Din punctul meu de vedere, piața de capital este pentru toată lumea, nu ai nevoie de sume foarte mari.

Cu 100 de lei poți să îți faci cont pe piața din România și să începi să cumperi acțiuni. Acest lucru poate fi văzut ca și o economisire pe termen lung.

La nivelul riscului, lucrurile diferă în funcție de fiecare client. Fiecare are un apetit la risc, pe care și-l asumă: scăzut, mediu și ridicat.

Sunt clienți care își asumă riscuri mari pentru că vor randamente foarte mari. Dar sunt și riscuri mici. Dacă ne uităm la emisiunile de titluri de stat, pe care le face statul, a făcut două anul trecut și una este în derulare, acolo riscul este scăzut și randamentele sunt bune.

Avantajul la titlurile de stat, la instrumentele de acest gen, față de depozit, este că, dacă le cumperi astăzi și peste două luni de zile ai nevoie de bani poți să le vinzi în piață și acumulezi și dobânda pentru cele două luni”, a afirmat Răzvan Raț, care este și membru în CA al Bursei de Valori București.

“De obicei, bursa anticipează ce va fi în economie. În momentul în care s-a declanșat pandemia, anul trecut în martie, piața a fost prima care a reacționat, am avut o scădere de 30, 35%, dar ulterior, după măsurile pe care le-au propus guvernele, au început să ajute societățile, să tipărească bani, au scăzut dobânzile, piața a fost prima care a reacționat. În momentul de față suntem, ca și indici, peste nivelul care era înainte de pandemie. Deci piața a revenit, a recuperat scăderea și e chiar pe plus.

Răzvan Raț a vorbit și despre topul societăților clujene listate pe piața de capital precum și despre avantajele de care pot beneficia societățile care fac pasul spre listarea la bursa.

Related posts

Leave a Comment