Radu Preda, IICCMER, la RFI: “E vital pentru societatea românească nu să încheie capitolul cu comunismul, ci să-l înţeleagă“

Torţionarii disidentului anticomunist Gheorghe Ursu au fost trimişi în judecată de procurorii militari ai Parchetului instanţei supreme. Este vorba de maiorul în rezervă Marin Pîrvulescu, colonelul în rezervă Vasile Hodiş, foşti membri ai Securităţii, care vor fi judecaţi pentru infracţiuni contra umanităţii. Foştii miniştri de interne Tudor Postelnicu şi George Homoşteanu au fost trimişi şi ei în judecată pentru complicitate la infracţiuni contra umanităţii, potrivit RFI România.

Procurorii au respins sistematic, până în noiembrie 2014, plângerile penale ale fiului lui Gheorghe Ursu, motivând fie că infracţiunea nu există, fie că fapta – omor calificat sau crime împotriva umanităţii – s-a prescris. Dosarul se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

Preşedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Radu Preda, spune că decizia în acest caz este chiar mai importantă decât cea din cazul torţionarilor din puşcăriile comuniste pentru că pentru prima dată sunt aduşi în faţa instanţei nu doar executanţii unor ordine ci şi autorii morali ai acestora.

 

”Justiţia are un braţ lung şi are o respiraţie lungă, pentru că altminteri ar fi trebuit să cădem într-o deznădejde totală..dar să nu uităm că această victorie parţială cu o întârziere atât de mare i se datorează nu în ultimul rând fiului lui Gheorghe Ursu, lui Andrei Ursu, care prin diversele lui reveniri, inclusiv prin multiplele greve ale foamei în care a intrat, a sensibilizat opinia publică şi a repus permanent această temă pe agenda organismelor abilitate. Fapt care până la urma-urmei nu ar fi trebuit să se întâmple aşa. Ar fi trebuit ca justiţia noastră să aibă maturitatea de a se autosesiza, de a nu aştepta ca cineva să facă presiuni. Dar tot e bine că am ajuns să vedem şi această punere sub acuzare”, a spus Radu Preda.

 

Read more HERE

Related posts

Leave a Comment