Râciu, în pas cu tendințele europene

Caracterul european al comunei Râciu este subliniat și prin grija pe care administrația locală o are pentru dezvoltarea sustenabilă a comunității. ”Nu putem vorbi despre dezvoltarea comunității fără să avem o economie durabilă. Pentru stimula dezvoltarea economică, am creat o zonă industrială cu suprața de două hectare în care au investit deja patru companii și care vor face angajări, până la finalul anului viitor. Ne dorim să avem locuri de muncă bine plătite, care să ofere pe termen lung posibilitatea familiilor din comuna noastră să aibă un trai decent”, spune primarul Ciprian Belean. O firmă face distribuție de uleiuri pentru utilaje și mașini, alta prelucrează plasticul, o alta produce candele, iar, astfel, în total, vor fi create zeci de noi locuri de muncă directe, plus cele indirecte.

Însă Râciu nu a atras doar investiții în industrie și în producția de energie verde, realizată în două parcuri fotovoltaice private, ci există o activitate susținută și în domeniul agricol. Primăria Râciu a făcut unele investiții pentru a-i ajuta pe fermieri și pe gospodari. Există legumicultori serioși, o brutărie cu produse de calitate, dar și un producător de cosmetice, care pune în valoarea argila albastră de Râciu. Există și magazine, baruri, dar și o sucursală a CEC Bank. Un alt proiect este realizarea unei hale agroalimentare în Râciu. Proiectul a fost deja trimis la Guvern, pentru a obține finanțare.

”Am investit într-un cântar pentru camioane, foarte util pentru producătorii agricoli, care vor să își comercializeze marfa”, spune primarul PNL, Ciprian Belean. În ultimii ani, în Râciu au existat investiții în spălătorie auto și pizzerie, dar și în modernizarea unor agenți economici deja existenți, precum Profi. Primăria a investit în modernizarea centrului comunei, iar acum face eforturi pentru a finaliza cadastrarea comunei.

Programe de mediu și finanțări europene

Pe lângă dezvoltarea economică, la Râciu, există și mai multe inițiative de mediu. ”Avem o inițiativă în parteneriat cu Runners Mureș. În fiecare an platăm 5.000 de puieți. De asemenea, avem acțiuni de ecologizare, la care participă consătenii noștri. Noi ne dorim să avem sate curate, de aceea ecologizăm și zonele din jurul comunei. Mai mult, în Râciu, practic, amenajăm și un parc de mai mici dimensiuni, dar foarte frumos, cu locuri de joacă, pe strada Avram Iancu. Avem și un proiect pe 40 de ari de teren, în zona târgului. Valoarea investiției este de trei milioane de lei. De asemenea, am finalizat o grădiniță”, spune primarul comunei. Mai există și un parc în satul Sânmărtin.

Primarul Ciprian Belean și-a mobilizat consătenii pentru a apăra localitățile contra urșilor. Astfel, au fost prevenite atacurile grave pe care le-au făcut aceste animale sălbatice în alte comunități. De asemenea, au existat și intervenții la inundații, care au mobilizat comunitatea. Au început și lucrările de decolmatare a pâraielor, care provocau inundații.

O altă acțiune de mediu a însemnat atragerea unei finanțări de 1 milion de euro pentru reabilitarea termică a blocurilor din Râciu. Din cele trei blocuri, unul a fost deja reabilitat. De asemenea, Primăria Râciu a atras o finanțare europeană de 200.000 de euro pentru un dispensar modern, integrat, cu trei cabinele medicale noi. Astfel, Râciu va putea atrage specialiști în domenii precum fizioterapie sau ginecologie. În Râciu există și farmacie, precum și cabinet stomatologic, dar și doi medici de familie. Și clădirea SMURD-Pompieri a fost modernizată cu 400.000 de euro. SMURD are o mașină de intervenție, iar pompierii au o altă mașină. Râciu are și un punct de aterizare pentru elicopterele SMURD, iar în viitor, dacă vor fi disponibile fonduri europene, va fi amenajat și un heliport. Există și o policlinică privată, care a însemnat o investiție de peste 150.000 de euro, din bani privați.

Activitate caritabilă și culturală

În Râciu, solidaritatea comunității locale este ceva palpabil. ”Am organizat un concert caritabil. Este vorba de copil care a sufert un accident. Am strâns 3.500 de euro pentru acest copil din Râciu. Am mai avut o acțiune caritabilă pentru un copil din Ulieș, de vârsta gimnaziului, internat la Cluj, cu o tumoare pe creier. De asemenea, am oferit medicamente și aparatură medicală pentru Ucraina. Le-am dus în Vama Siret. Am organizat această acțiunie pentru că avem în comunitate cu medic ucrainean, căsătorit cu o fată din Râciu”, mai spune Ciprian Belean. O altă activitate este reprezentată de sterilizarea câinilor din comună.

Primăria Râciu a investit și în modernizarea și dotarea căminelor din sate. În mod concret, administrația locală a introdus aer condiționat în căminul cultural din satul Râciu, iar la Nima Râciului a fost modernizat și dotat căminul cultural, iar la Sânmărtinu de Câmpie ar urma să fie modernizat și dotat căminul cultural. Totalul fondurilor atrase în comună este de 6 milioane de euro, din surse europene și guvernamentale.

Investiție în decență

Comunitatea locală din Râciu dovedește respect față de durerea celor care se despart de cei dragi. De aceea, Primăria Râciu a investit în construirea a două capele mortuare, la Nima Râciului și la Coasta Mare. Capelele mortuare din Sânmărtin, Ulieș și Râciu au fost reabilitate. ”Momentul plecării dintre noi a cuiva drag este unul dificil. Noi avem datoria de a oferi respect celor aflați în doliu și să oferim familiilor și prietenilor posibilitatea să își ia rămas bun de la cei dragi într-un cadru decent”, spune primarul Ciprian Belean.

Related posts

Leave a Comment