În așteptarea primăverii, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT), derulează un proiect educațional pentru copii și tineri, la Dej.
Este vorba despre o lansare de carte, prezentare de eseuri despre obiceiuri și tradiții de primăvară, cântece populare și proiecții de filme documentare.
Intitulat „Semne de primăvară – sărbători, obiceiuri și simboluri, la trecerea dintre anotimpuri”, evenimentul se va desfășura luni, 28 februarie 2022, la Muzeul Municipal Dej. Manifestarea va debuta la ora 13:30, cu lansarea volumului „Cultura tradițională din județul Cluj – Valea Someșului Mic”, apărut la editura „Tradiții Clujene”. Acesta cuprinde materialele de cercetare multidisciplinară a culturii tradiționale din județul Cluj, realizate în Tabăra de vară pe Valea Someșului Mic, în localitățile: Mica, Nireș, Sânmărghita, Valea Luncii, Cășeiu, Rugășești, Gârboul Dejului, Chiuiești, Strâmbu, Orman și Dej.
Apoi, de la ora 14:30, va urma o serie de activități cu elevii de la Palatul Copiilor Cluj, Structura Dej. Va fi vernisată o expoziție de fotografie, sub îndrumarea prof. Delia Mureșan, coordonator Clubul Copiilor Dej, dar și o expoziție de mărțișoare, realizate de elevii dejeni, îndrumați de prof. Daniela Katona. Tinerii vor citi și eseuri despre obiceiuri și tradiții de primăvară, dar se vor bucura și de cântece tradiționale, interpretate de un grup de elevi, coordonați de prof. Ioana Breda Morar.
La final, vor fi vizionate mai multe filme documentare despre tradiții și obiceiuri din județul Cluj, realizate în ultima perioadă de CJCPCT Cluj, în campaniile de cercetare și revigorare a culturii tradiționale din județ.
Evenimentul va fi organizat cu respectarea tuturor măsurilor și a regulilor de siguranță sanitară impuse de autorități.
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj este preocupat să-i apropie pe tineri de tradițiile populare și să le trezească interesul și dragostea față de patrimoniul cultural românesc. În acest sens, derulează numeroase proiecte în care sunt promovate editorialele instituției, filmele documentare, fotografia etnografică și folclorul tradițional. Astfel, la Dej, se bucură de o bună colaborare cu Muzeul Municipal Dej, coordonator Constantin Albinetz și muzeograful Cristina Tudor, unde și anul trecut s-a desfășurat o Școală de Vară ce a cuprins ateliere zilnice, care au avut ca activitate principală deprinderea de către tânăra generație a meșteșugului de țesut brâie.