Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca au demarat un proiect de monitorizarea a orașului prin intermediul a 220 de camere video. Proiectul face parte din sistemul de supraveghere și siguranță a cetățeanului și are scopul de a reduce rata iraționalității, în special celei rutiere, din oraș.
Primarul Municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu a prezentat azi câteva exemple de eficiență a camerelor de monitorizare a orașului, instalate pe principalele pute rutiere din oraș. Acesta a atras atenția cetățenilor că aceste camere nu au scopul de a supraveghea desfășurarea activității oamenilor, precum un ”Big Brother” ci ele sunt folosite pentru a supraveghea traficul în încercarea de a scade rata infracțiunilor rutiere. De asemenea acestea mai sunt utilizate și pentru supravegherea siguranței în trafic, identificarea blocajelor din trafic, siguranța pietonilor, supravegherea efectuării deszăpezirilor, identificarea parcărilor ilegale, în locuri interzise, pe trotuare sau pe trecerile de pieton și pentru prevenirea furtului, criminalității și violenței, pe raza de vizualizare a camerelor video.” Aceste camere sunt folosite la creșterea siguranței cetățeanului, aici mă refer și la traficul auto și pietonal dar și la diversele situații de accidente sau parcări ilegale care pot bloca traficul în oraș. Aceste camere, instalate de doar câteva zile și-au dovedit clar utilitatea, traficul parcă se simte deja mai puțin concesionat. Sancțiunile au scăzut și ele, numai la auzul veștii că orașul este monitorizat, nu am mai avut evenimente legate de agresiuni sau spargeri.” a declarat primarul Municipiului Cluj-Napoca, domnul Sorin Aposu
Câteva dintre spațiile în care există montate astfel de camere de monitorizare sunt: Piața Gării, în fața Gării Mari, în stațiile pentru autobuze din Piața Mărăști, la intersecția dintre Strada Dorobanților și Piața Lucian Blaga, pe Bulevardul 21 Decembrie, în față la Sora, în Piața Unirii, în față la Consulat, în fața Operei Maghiare și la Aeroport. Mai sunt însă monitorizate și alte zone și cartiere ale orașului.
Sediu nou, dispecerat nou
La proiectul desfășurat de Primărie și Consiliu Local participă și Inspectoratul de poliție care, odată cu mutarea, în noul sediu de pe Strada Albac va înființa și un dispecerat nou care să se ocupe exact cu problemele de siguranță a cetățenilor orașului iar informațiile cu privire a situațiile monitorizate să fie primite direct la sediul poliției. În acest sens, acesta va desfășura de la 1 ianuarie, cu ajutorul Școlii de Poliție ”Iuliu Mureșan” din Cluj., un traning pentru polițiști comunitare în urma căruia și aceștia să poată acționa în trafic alături de polițiști rutieri. ”Eu sper că cetățenii Clujului înțeleg eficiența și sprijinul pentru noi și pentru ei ale acestor camere și le vor aprecia ca atare. Deci nu vrem să speriem pe nimeni sau nu vrem să vânăm pe nimeni dar din păcate printre noi mai sunt oamenii care încalcă voit legea sau pur și simplu sfidează pe ceilalți și acolo vom interveni pentru a aduce p chestiune de normalitate în Municipiul Cluj-Napoca” a declarat Chestorul IPJ Cluj, inspector-șef Ioan Păcurar.
În ceea ce privește utilizarea stocarea și utilizarea înregistrărilor, stocarea lor se face într-o arhivă a poliției unde sunt păstrate timp de 15 zile după care, în caz ca nu prezintă situații foarte grave de infracționalitate sau de încălcare a legii, acestea sunt șterse automat. Cât privește posibilitatea de utilizare a lor ca probe în instanță, momentan acest lucru nu este posibil doar în cazul infracțiunilor și încălcărilor extrem de grave ale legii.
Pe lângă cele 220 de camere instalate în din oraș mai funcționează și cele 10 camere de monitorizare plasate la intrările și ieșirile din județ. Asemenea camere de supraveghere există și în centul orașului Turda dar și în câteva localități rurale, cu posibilități financiare mai bune, care și-au instalat câteva camere în centrul comunei și în zonele considerate de autorități mai importante.