Presa din Bucureşti porneşte cruciada anti-Cluj


Două ziare centrale au lansat, azi, un atac dur împotriva premierului Emil Boc. Ele îl acuză pe şeful Guvernului că ar favoriza oraşul Cluj-Napoca, unde Emil Boc a fost primar în perioada 2004 – 2009. Concret, ar fi vorba de alocarea unor sume imense de bani publici pentru oraşul Cluj-Napoca.În timp ce Cotidianul scrie că Emil Boc ar direcţiona bani publici către Cluj, Ziua a descoperit că, acum trei ani, actualul premier a semnat contractul colectiv de muncă al angajaţilor Primăriei Cluj-Napoca, prin care aceştia au primit dreptul la 20 de sporuri salariale. Ambele ziare sunt controlate de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu.
Emil Boc este acuzat de faptul că Guvernul a alocat suma de 38,6 milioane de lei pentru reabilitarea termică a blocurilor din oraş. Astfel, Cluj-Napoca a primit 15 la sută din totalul sumei disponibile la nivel naţional pentru acest program guvernamental. De asemenea, Guvernul a alocat suma de patru milioane de lei, pentru modernizarea centralelor termice de cartier. O altă sumă, de şase milioane de lei, a fost alocată de Executiv pentru modernizarea străzilor. Alte opt milioane de lei reprezintă suma care va fi cheltuită pentru amenajarea a trei centre Salvamont în Munţii Apuseni, în timp ce şase milioane de lei vor fi cheltuiţi pentru amenajarea pârtiei de schi din comuna Băişoara. O altă investiţie atribuită lui Emil Boc este construirea hidrocentralei de la Tarniţa – Lăpuşteşti, în valoare de un miliard de euro.
De asemenea, actualul premier este acuzat că, în anul 2006, în care era primar al Clujului, a semnat contractul colectiv de muncă. Prin acest document, angajaţii municipalităţii au primit dreptul la 20 de sporuri salariale.
Pe de altă parte, reprezentanţii municipalităţii cred că acest acuze sunt nefondate. În privinţa programului de reabilitare termică a blocurilor, funcţionează principiul „primul venit, primul servit”. Aşa că oraşul Cluj-Napoca a primit atât de mulţi bani pentru că administratorii blocurilor au depus din vreme proiectele tehnice. În privinţa banilor alocaţi pentru modernizarea drumurilor şi pentru investiţii în turism, banii alocaţi Clujului sunt la fel de mulţi ca şi cei primiţi de judeţe precum Prahova. În plus, spun autorităţile locale, în condiţiile în care Clujul este unul dintre cei mai importanţi contributori la bugetul de stat, atunci este normal să primească şi sume mari de bani din partea Guvernului. Iar în privinţa hidrocentralei de la Tarniţa, aceasta este un proiect lansat încă de pe vremea Guvernului Adrian Năstase, spun autorităţile clujene. Mai mult, în privinţa contractului colectiv de muncă, sindicaliştii din administraţia publică locală spun că acesta a fost încheiat în conformitate cu legislaţia muncii din anul 2006 şi că asemenea clauze se regăsesc şi în alte contracte, încheiate de alţi primari din ţară.

Related posts

Leave a Comment