Katalin Karikó și Drew Weissman au primit unul dintre cele mai prestigioase premii din lumea științifică pentru descoperirile care au salvat milioane de vieți. Cei doi au câștigat luni premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină pentru descoperirile care au permis dezvoltarea vaccinurilor ARNm pentru Covid, salvând milioane de vieți în timpul pandemiei.
Katalin Karikó și Drew Weissman au făcut „descoperiri fundamentale” pe parcursul creării vaccinurilor, a spus Rickard Sandberg, profesor la institutul Karolinska din Suedia. Născută în Ungaria, Karikó a plecat să lucreze în SUA pentru a urma o carieră științifică în anii 1980. S-a luptat să câștige granturi la Universitatea din Pennsylvania, iar finanțarea ei s-a epuizat rapid.
Într-o zi, în anii 1990, în timp ce fotocopia lucrări de cercetare, ea l-a întâlnit pe Weissman, din Massachusetts, și a lucrat cu el la vaccinuri care ar putea trece de apărarea organismului, provocând totodată un răspuns al sistemului imunitar care ar produce destui anticorpi pentru a lupta împotriva bolii.
Cercetările lui Karikó și Weissman au depășit obstacolul major în calea eficacității vaccinurilor, împiedicând sistemele imunitare ale oamenilor să vizeze ARNm-ul fabricat în laborator. Vaccinurile convenționale declanșează răspunsuri imune prin introducerea directă în organism a germenilor vii, dar slabi sau neactivați.
Ce sunt vaccinurile ARNm
Vaccinurile cu ARN mesager sau ARNm fac acest lucru prin injectarea unui fragment de cod genetic care declanșează un răspuns imun. Întrebată despre un potențial premiu Nobel, Karikó, care este acum profesor la Universitatea din Szeged din Ungaria și profesor adjunct la Universitatea din Pennsylvania, a declarat pentru NBC News în 2021: „M-am concentrat mereu pe muncă și asta este ceea ce mă entuziasmează.”
Între timp, Weissman a numit premiul „o onoare incredibilă”. „Nu am fi putut ajunge la rezultat fără să fim implicați amândoi”, a spus el. Premiul, care este printre cele mai prestigioase din lumea științifică, este selectat de reprezentanții Nobel ai institutului Karolinska din Suediei. Premiul este în valoare de aproximativ 1 milion de dolari, care urmează să fie împărțit între câștigători.
CITEȘTE ȘI:
A apărut cel mai recent vaccin pentru Covid-19
Pagina de istorie: Savantul maghiar care a izolat vitamina C din ardei iuți, premiat cu Nobel