Premierul Ponta nu pricepe că respectul față de lege este de neprețuit

de Mihai Seplecan

Premierul Victor Ponta s-a dovedit a fi nu numai un mincinos care a promis că respectă legile Administrației publice locale și a Aleșilor locali, dar și un mare laș care a cedat în fața intereselor găștilor locale din PSD acolo unde trebuia să organizeze alegeri anticipate parțiale pentru ocuparea locurilor vacante de președinte al Consiliilor Județene. Sunt șase județe în această situație, printre care și Clujul – și au circulat zvonuri cu privirea la faptul că în fiecare dintre aceste județe PSD ar pierde zdrobitor alegerile. Așa că filialele locale au făcut presiuni asupra Premierului să nu respecte Legea, dar nici cuvântul dat în negocierile avute cu conducerea PNL. Motiv pentru care, în ședința de guvern de miercuri, nu a discutat și aprobat organizarea de alegeri parțiale. Asta deși a fost somat în acest sens, printr-o scrisoare deschisă, de copreședintele PNL Alina Gorghiu. Reamintesc că împotriva lui Victor Ponta există și o plângere depusă de mine, în numele PNL Cluj, pentru că a încălcat legea privind organizarea alegerilor anticipate parțiale după demisia lui Horea Uioreanu.
Ultima găselniță în materie de nerespectare a legilor este costul material al respectării acestora. Adică, se pune problema dacă respectarea legii, prin cheltuirea unor bani, este o risipă sau o necesitate? Păi, Democrația în sine este costisitoare, iar respectul față de lege de neprețuit. Dar, să o luăm cu începutul și să zicem că ar fi o risipă să respecți legea. PSD Cluj, prefectul Gheorghe Vușcan, Ministerul Administrației și Internelor și Premierul Victor Ponta au fost notificați din timp cu privire la prevederile legii. Mai mult, PNL Cluj, prin co-președintele Marius Nicoară și prin acșiunile mele publice am notificat și am cerut organizarea acestor alegeri parțiale anticipate odată cu turul II al alegerilor prezidențiale din 16 noiembrie 2014, tocmai pentru a scuti bugetl local de cheltuirea unos sume în plus. Vinovați de situație sunt cei care nu au ținut cont de aceste cereri legitime și au decis să nu respecte legea.
O nemernicie în plus este aceea prin care ni se spune de ce a ales Premierul Victor Ponta să-și bată joc de alegători, să nu respecte legea și nici cuvântul dat: cică în lege nu există trecută nici o sancțiune în cazul neorganizării de alegeri parțiale. În lege se spune că alegerile se organizează “în termen de”, termen care a trecut. Dacă se organizează, e bine, dacă nu se organizează, nu se întâmplă nimic – că legea nu prevede și sancțiuni. Deci e liber la încălcarea legii, cum s-ar zice și la abuzul în funcție. Noi tot am depus plângere penală și așteptăm să vedem ce zice și Justiția cu privire la respectarea Legii. Dacă cu această denumire, de LEGE, ne-a fost livrată pentru a ne coordona activitatea pe plan local.
Am citit că actualul vicepreședinte cu atribuții de interimar Vakar Istvan ar fi foarte amabil și doritor să se organizeze aceste alegeri anticipate parțiale, dar se îngrijorează că se bulversează județul timp de o lună de zile pentru modesta miză a respectului față de lege. “Să fie dreptate, chiar dacă piere lumea”, definește un principiu.

Related posts

Leave a Comment