Tribunalul Comercial Cluj a dispus, prin hotărâre, în premieră pentru Cluj, intrarea în faliment a unei persoane fizice. Cel în cauza este Daniel-Ionel Micle, un dezvoltator imobiliar care, deși a încasat de la diverși cetățeni clujeni avansuri cuprinse între 15.000 și 20.000 de euro sau chiar prețul integral, de peste 35.000 de euro, pentru apartamentele pe care urma să le construiască în comuna Baciu, nu a finalizat lucrările la o parte dintre blocurile de locuințe promise.Potrivit avocatei Dana Revnic de la Societatea de Avocați Revnic și Asociații, proiectul imobiliar a început în 2007 pe raza unei comunei Baciu, o localitate devenită atractivă atât pentru dezvoltatorii imobilari din oraș care aveau posibilitatea să achiziționeze terenuri mai ieftine, cât și pentru clujenii care au preferat să plătească mai puțin pentru o locuință.
Daniel-Ionel Micle și asociatul sau, Sergiu-Romeo Mureșan, intenționau să construiască în Baciu 14 blocuri cu regim de înălțime D+P+3E+M, însă, din cauza crizei economice, au finalizat abia patru. Un al cincilea bloc a fost început, însă lucrările au fost oprite în urmă cu mult timp, spune avocata Dana Revnic.
Înainte ca proiectul imobiliar să fie dus la bun sfârșit, Micle a încasat avansuri de la peste 50 de clujeni, cu care a semnat antecontracte de vânzare-cumpărare înainte ca apartamentele să fie finalizate. Există persoane care nu și-au primit apartamentele nici acum, la aproape cinci ani de la începerea proiectului.
Disperați, șapte dintre păgubiți s-au adresat societătii de avocați Revnic și Asociații, pentru a-și recupera banii în Justiție. Însă toate bunurile imobile ale lui Daniel-Ionel Micle erau în curs de executare silită, astfel că singura soluție practică rămânea deschiderea procedurii insolvenței față de comerciantul persoană fizică Daniel-Ionel Micle.
În dosarul nr. 3499/1285/2011, Tribunalul Comercial Cluj a pornit de la aserțiunea ca operațiunea de edificare de construcții în scopul valorificării este considerată de lege ca act de comerț obiectiv, iar exercitarea acesteia în mod sistematic și efectiv, cu titlu de profesiune, atrage calitatea de comerciant a persoanei în cauză, chiar dacă acesta este persoană fizică și nu s-a înscris în Registrul Comerțului drept persoană fizică autorizată. În acest fel, instanța a decis că persoana fizică Daniel-Ionel Micle are calitatea de comerciant.
De la data pronunțării hotărârii, Daniel-Ionel Micle nu mai are dreptul să-și administreze averea. Acest drept i-a revenit automat lichidatorului judiciar numit în cauză, Cristina-Maria Terpe.
Valorificare averii este, însă, problematică. Potrivit avocatului Dana Revnic, la începutul anului 2011, Daniel-Ionel Micle și-a ipotecat toate imobilele deținute, prin contracte de împrumut în favoarea unei persoane numite Keith John Viner. Valabilitatea acestor documentele este, însă, pusa serios la îndoială de către creditorii lui Micle. Ei se tem, pe bună dreptate, că nu își vor mai putea recupera banii.
Totuți, avocatul Dana Revnic spune că, datorită hotărârii pronunțate de Tribunalul Comercial Cluj în cadrul dosarului de insolvență, judecatorul sindic are posibilitatea de a judeca cererea de anulare a actelor de împrumut incheiate de Micle, fără obligația pagubiților de a achita taxa de timbru exorbitantă, de câteva zeci de mii de euro, care ar fi fost datorată în mod obișnuit.
”S-ar crea, astfel, o nouă șansă de recuperare a sumelor achitate către Daniel-Ionel Micle și Sergiu-Romeo Mureșan”, mai susține Dana Revnic.
Decizia în acest dosar este una de mare impact social pe plan local, deoarece există un număr mare de persoane pagubite de Daniel-Ionel Micle. Nu în ultimul rând, hotărârea Tribunalului Comercial Cluj creează un precedent la nivel național, care ar putea fi urmat și de alți magistrați puși în situația să judece astfel de cazuri.