Ponta se laudă cu munca altora. Și atenție la investițiile chinezești

De Adrian Gurzău, deputat PDL

Chinezii intenționează să investească în România și acest lucru nu este deloc rău. Tipic chinezesc, se pare că au un plan pe termen lung și și-au ales să investească în infrastructură energetică. Iar nu este rău. Însă, vor apare probleme când vor dori să folosească liniile de credit pentru a-și implementa propriile tehnologii. Pentru hidrocentrala de la Tarnița – Lăpuștești din Cluj tehnologia chinezească este în regulă. Pe tehnologie nucleară sunt probleme și exact aici vor face presiuni chinezii să investească. Iar Ponta astă-vară cu acest lucru se lăuda: că s-a dus în China să aducă bani pentru Cernavodă și hidrocentrala de la Tarnița – Lăpuștești.În lipsă de idei proprii, obișnuit să se laude cu realizările altora, astă vară premierul Victor Ponta se lăuda că i-a convins pe reprezentanții companiei “China Nuclear Electric” să vină în România pentru discuții legate de o eventuală preluare a pachetului majoritar în proiectul Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Afirmația și minciuna. În primul rând, compania “China Nuclear Electric” nu există. Ea se numește “China General Nuclear Power Group” și este fosta “China Guangdong Nuclear Power Group”. În al doilea rând, premierul a uitat să menționeze că această fostă “Guandong” s-a arătat interesată de reactoarele 3 și 4 încă din 2011. În 2011, se ajunsese chiar la un acord de confidențialitate privind accesul companiei chineze la documentația proiectului privind construirea reactoarelor, iar în 2012 au cumpărat caietul de sarcini. Negocierile au fost tergiversate începând din primăvara lui 2012, motivul principal fiind faptul că investitorii chinezi aveau pretenția să utilizeze propria tehnologie, nu cea candadiană (CANDU), agreată de autoritățile române. Apoi s-a prăvălit Uniunea Social Liberală peste țară, ca azi să se laude Ponta cu ce au realizat alții. Inclusiv acest summit este rodul negocierilor fostului premier PDL Mihai Răzvan Ungureanu, demis prin promisiuni mincinoase exact pe când se afla la Varșovia și negocia termenii acestui summit. Deci, toate aceste proiecte au existat și au fost discutate încă din anul 2008. Dar Ponta, sfătuit probabil de către purtătorul său de necuvânt Palada, încearcă să le lege de excursia lui făcută în vară în China. Astă vară actual prim ministru chinez era ocupat să devină prim ministru, iar chinezilor nu le stă în fire să ia decizii în numai 6 luni.
Revenind la centrala de la Cernavodă, premierul Victor Ponta consideră acum că este normal să fie cedat pachetul majoritar în condițiile în care investitorul vine și cu finanțarea și cu tehnologia de construcție. Nu sunt de specialitate, dar am văzut suficiente dovezi ale tehnologiei chineze. Până acum 5 ani nici un automobil nu erau în stare să proiecteze. Este plină mass media de exemple cu poduri din China care se prăbușesc după câțiva ani, deci nu am de ce să fiu prea încrezător în tehnologia chineză la o centrală nucleară din țara mea.
În rest, aș vrea să nu se uite ce a primit în dar de la chinezi Nicolae Milescu Spătaru, acum mai bine de trei veacuri, când a fost trimis la ei ca sol al împăratului Rusiei: “Un căluţ mic şi slab cu şa şi harnaşament. 12 bucăţi de mătase de calitate mijlocie şi inferioară. 1 oziam (un fel de halat de vară) cu broderie de aur. 1 pereche ciubote cu ciorapi. 1 centură cu cuţit şi o năframă. 1 pălărie chinezească. 26 valuri de kitaik (țesatură de bumbac) de calitate mijlocie. 2 coşuleţe cu ceai.”
Adică niște mărunțiș…

Related posts

Leave a Comment