Pictorul clujean Nicolae Maniu, ambasador al Culturii Române în Germania

Pictorul Nicolae Maniu, unul dintre cei mai bine vânduți pictori români, originar din Turda (jud. Cluj) şi cetăţean german, va primi titlul de „Ambasador al Culturii Române în Germania” în cadrul Festivalului de Toamnă al Economiei Germane, organizat între 2 și 4 octombrie, la Cluj-Napoca.Ceremonia de decernare va avea loc duminică, 4 octombrie, în Piața Unirii, în zona Lounge VIP. Momentul va fi continuat cu cocktail, în cadrul căruia va concerta trupa David & The Six Martini Band . Titlul de „Ambasador al Culturii Române în Germania” este acordat de Clubul Oamenilor de Afaceri de Limbă Germană din Transilvania de Nord (DWNT), pentru a-i recunoaște meritele pictorului român în perioada petrecută în Germania, între 1983 și 1993.

„A fost, poate, cea mai prolifică perioadă de creaţie a Maestrului, atunci s-a lansat ca artist internaţional. Trebuie subliniat nu numai că este cel mai cunoscut pictor român în Germania, dar şi-a adus şi o considerabilă contribuţie la cultura și patrimoniul german, prin lucrări de valoare, care se găsesc la Muzeul Albrecht Durer din Nurenberg, la societatea Volkswagen din Wolfsburg și la Manheimer, cea mai mare Societate de Asigurări din Germania”, a declarat Florin Bugnar, organizator şi director general al Festivalului Economiei Germane.

Cea mai mare colecție a pictorului Nicolae Maniu din perioada de activitate în Germania o deține galeristul german Hans-Joachim Grove, reprezentant al fundației culturale Grove-Moldovan Art – Foundation Braunschweig. Hans-Joachim Grove este cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca și susținător în Germania al candidaturii Clujului la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021.

„Festivalul de Toamnă al Economiei Germane conţine şi anul acesta, ca la fiecare ediţie, şi o componentă culturală consistentă. Şi ce alt artist poate sa reprezinte mai bine cultura germano-română mai bine decât pictorul Nicolae Maniu? El este cel mai important si activ pictor de origine română în Germania şi este o onoare pentru noi să îi înmânăm acest titlu”, a subliniat Ludger Tholl, președintele Clubului Oamenilor de Afaceri de Limbă Germană din Transilvania de Nord (DWNT).

Pictorul Nicolae Maniu s-a născut în 1944, la Turda, județul Cluj. Pictorul român este absolvent al Liceului de Artă (1963) și al Institului de Artă ”Ion Andreescu”, secția Sculptură (1969), din Cluj-Napoca. În 1983, Nicolae Maniu s-a stabilit la Köln, în Germania, iar din 1993 s-a mutat la Paris, în Franța.

Lucrări ale lui Nicolae Maniu, considerat unul dintre cei mai bine vânduți pictori români, se găsesc în muzee și colecții particulare din România, Germania, Franța, Elveția, Italia și Statele Unite ale Americii.

De-a lungul anilor, a fost invitat de onoare, ca reprezentant al României, la Saloanele de Artă Plastică internațională și a primit numeroase premii și dinstincții. Printre acestea sunt: Premiul I şi Medalia de Aur decernate de Federaţia Naţională a Culturii Franceze (1987); Marele Premiu decernat la Bienala Europeană „Artă şi Comerţ“ sub Înaltul Patronaj al Ministerului Culturii din Franţa (1996); Ordinul „Meritul Cultural“ cu grad de ofiţer, decernat de Preşedinţia României (2004) ; Distincţia „Senior al Cetăţii“ acordată de Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

Related posts

Leave a Comment