Piața Unirii, transformată într-un imens târg de mărțișoare

Centrul Clujului s-a transformat într-un imens târg de mărțișoare. Zecile de tarabe instalate în Piața Unirii oferă toate tipurile de mărțișoare, de la cele tradiționale, în formă de hornar ori de nasture, până la mărțișoare lucrate în pastă de sticlă ori de ceramică de studenții ori de absolvenții Universității de Artă și Design.În centrul Clujului, au fost aduse zeci de tarabe cu fel de fel de mărțișoare. Unele dintre ele sunt realizate în stil tradițional, de către artizanii clujeni. ”Aceste mărțișoare sunt croșetate și le-am conceput în formă de broșă. Se pot asorta cu mai multe tipuri de haine și pot fi purtate tot timpul anului”, spune o doamnă care produce mărțișoare de peste un deceniu.

Alte mărțișoare sunt concepute și realizate de artiști care studiază ori care au absolvit Universitatea de Artă și Design. ”Am imaginat mărțișoare utile, care sunt veritabile obiecte de podoabă. Lucrez zilnic manufactură și nu mai vreau ca munca mea să fie aruncată”, spune o tânără artistă.

Prețurile cerute de comercianți sunt pentru toate buzunarele. Cele mai ieftine sunt mărțișoarele care costă doi lei și care sunt realizate din bucăți colorate de hârtie. Cele mai scumpe pot costa câteva zeci de lei și sunt, de fapt, broșe lucrate din aramă ori piele fină, care pot fi purtate tot timpului anului, dar care sunt împodobite cu tradiționalul șnur alb-roșu pentru a celebra venirea primăverii.

Related posts

Leave a Comment