Peste 220.000 de participanţi la Zilele Culturale Maghiare din Cluj

A opta ediţie a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, festival care a avut loc în perioada 13-20 august 2017, s-a bucurat de prezenţa a peste 220.000 de participanţi şi a cuprins peste 500 de evenimente desfăşurate în 60 de locuri.

 

Festivalul a numărat anul acesta 45 de concerte şi 14 recitaluri de muzică clasică. Concertele din Piaţa Unirii au fost urmărite în fiecare seară, în medie, de 25.000 de persoane. De un mare interes s-a bucurat şi concertul caritabil susţinut de tânărul pianist Boros Misi. Banii donaţi de public la acest eveniment vor permite unui copil talentat să studieze timp de trei ani.

La ediţia din acest an a fost prima oară când a avut loc o activitate culturală derulată alături de o instituţie bancară – Banca Naţională Română (BNR), sucursala Cluj. Astfel, aproape 700 de persoane au trecut pragul clădirii BNR Cluj pentru a vedea lucrările artistului Róth Miksa, cel mai cunoscut reprezentant maghiar al artei vitraliilor şi mozaicului din secolul trecut.

Pe parcursul a opt zile de festival au avut loc 135 de activităţi şi evenimente pentru copii, 150 de evenimente pe strada Mihail Kogălniceanu, 40 de proiecţii de film şi activităţi sportive, 120 de dezbateri, prezentări şi mese rotunde şi 35 de expoziţii. Publicul prezent la festival a putut lua parte, de asemenea, la lansarea în faţa Bisericii Reformate a 500 de baloane care au marcat împlinirea a 500 de ani de la Reforma Protestantă şi a putut admira, la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, cele 300 de imagini ale Clujului şi locuitorilor săi realizate cu precădere în ultimele decenii ale secolului al XIX-lea de Ferenc Veress, primul fotograf de renume al Transilvaniei.

Gergely Balázs, organizatorul principal al evenimentului a precizat că a noua ediţie a Zilelor Culturale Maghiare se va desfăşura între 19-26 august 2018. Tot anul viitor va începe şi planificarea ediţiei aniversare cu numărul 10, care va avea loc în 2019.

Related posts

Leave a Comment