Pensionarii au rupt cordoanele de jandarmi la Galaţi şi Bucureşti

Peste 500 de pensionari au pichetat Palatul Cotroceni, nemulţumiţi de decizia de scădere a pensiilor cu 15 la sută şi au cerut demisia preşedintelui Traian Băsescu, pe care îl acuză că i-a înşelat. Protestatarii au rupt cordonul de securitate atât la Bucureşti cât şi la Galaţi. Unul dintre protestatari a fost dus la poliţie după ce asupra lui s-a găsit un recipient cu benzină.Protestatarii au strigat “jos Băsescu”, “unitate”. În acelaşi timp au afişat pancarte pe care scria “Ne-aţi «ciuruit», vă «ciuruim»”, “Respectaţi bătrânii ţării”, “Domnule preşedinte, ne-aţi înşelat”, “Nu îngropaţi de vii pensionarii”, “Ce aveţi împotriva noastră, domnule preşedinte”, “Vrem să trăim în unitate”. Concomitent cu protestul de la Palatul Cotroceni, pensionarii au pichetat şi sediile prefecturilor din ţară. Protestatarii au rupt cordonul de securitate pentru a ajunge în faţa porţii Palatului Cotroceni. Două femei au leşinat în timpul îmbulzelii. Unul dintre protestatari a fost dus la poliţie după ce asupra lui s-a găsit un recipient cu benzină.
Pensionarii au plecat din faţa sediului Administraţiei Prezidenţiale, la două ore de la expirarea autorizaţiei pentru protest.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor, Preda Nedelcu, a declarat că pensionarii sunt nemulţumiţi de propunerea de scădere a pensiilor cu 15% , spunând că decât să le scadă pensiile, preşedintele Traian Băsescu mai bine ar da tuturor pensionarilor cianură, pentru a scăpa de ei, să nu mai fie “o povară pentru întreaga ţară”. Liderul pensionarilor a precizat că reducerea va fi mai mare de 15 procente în realitate, odată cu introducerea coplăţii şi a creşterii preţurilor în perioada următoare, toate acestea ducând la o scădere drastică a puterii de cumpărare a pensionarilor.
Şi la Galaţi, pensionarii au rupt cordonul de jandarmi. Prefectul oraşului Galaţi a încercat să le transmită un mesaj pensionarilor care protestau, dar aceştia nu l-au lăsat şi au început să huiduie.
În momentul în care prefectul a vrut să se întoarcă în clădire, pensionarii l-au urmat şi au reuşit chiar să rupă cordonul jandarmilor şi să urce pe scările prefecturii. Abia acolo au reuşit jandarmii să îi oprească. După mobilizarea de forţe, pensionarii au fost trimişi înapoi la locul în care le era permis să protesteze. În timpul acţiunii, doi-trei pensionari au fost răniţi şi unii au acuzat că au fost călcaţi în picioare.
Şi la Iaşi, pensionarii au rupt barierele de securitate. Jandarmii au reuşit să-i liniştească pe pensionari, iar prefectul Dragomir Tomaşeschi a ieşit din nou în faţa lor pentru a-i informa că nemulţumirile lor sunt premature din cauză că încă nu există o hotărâre de Guvern pentru reducerea pensiilor. În acest timp, pensionarii au continuat să strige vehement sloganuri împotriva Guvernului. “Economia României este într-o stare dificilă. Şi părinţii mei sunt pensionari. Nemulţumirile dumneavoastră sunt premature, nu s-a adoptat încă niciun act oficial care să ducă la scăderea pensiilor”, le-a spus prefectul pensionarilor.
Şi la Prahova sute de pensionari au cerut în stradă demisia guvernului. Câţiva dintre ei au fost luaţi cu Salvarea pentru că li s-a făcut rău.

Related posts

Leave a Comment