Patrimoniul aristocratic al Transilvaniei atrage foarte mulți turiști străini. Bineînțeles, cele mai cunoscute obiective sunt cele legate de voievodul Vlad Țepeș, care l-a inspirat pe scriitorul irlandez Bram Stoker, autorul romanului Dracula. Contează, însă, și castelul din Carpați, precum și castelele și conacele restaurate cu ajutorul Regelui Charles al Marii Britanii sau cu cel al Familiei Regale a României. De exemplu, din luna aprilie, va putea fi vizitat din nou, Domeniul Regal de la Săvârșin. În județul Cluj, de o mare prețuire se bucură castelele și palatele care au aparținut familiei Banffy, inclusiv castelul din Bonțida, unde sunt organizate festivaluri precum Electric Castle sau TIFF, ori Muzeul de Artă, vechiul Palat Banffy din Cluj. Un exemplu pozitiv este oferit de contele Kálnoky Tibor, care a reușit să readucă la viață proprietățile pe care familia sa le deține în Micloșoara
Vechile cetăți, palate, castele sau conace din Transilvania încep să își regăsească strălucirea de altădată. Unele dintre ele sunt restaurate cu ajutorul fondurilor europene, iar altele cu fonduri publice sau private. În zona Țării Călatei, turiștii vin în Sâncraiu sau Brăișor și vizitează castelul poeților de la Ciucea, care a aparținut unor personalități culturale precum Ady Endre sau Octavian Goga. Însă turiștii au o gamă largă de activități, spune proprietarul unei pensiuni din Brăișor, Ioan Cocian.
Un alt obiectiv care poate fi vizitat este conacul familiei Rațiu din Turda, care oferă spații frumoase de cazare și posibilitatea de a servi mâncăruri autentic transilvane. Păstrarea moștenirii gastronomice este foarte importantă, spune una dintre prietenele familiei Rațiu, marchiza Tracy de Worchester.
Un alt britanic îndrăgostit de Transilvania, de asemenea, prieten al familiei Rațiu, este profesorul Paul Bloomfield de la Universitatea Oxford Brookes.
În Munții Apuseni, cetatea Bologa atrage turiști din întreaga lume, tocmai pentru că este un monument superb, spune o turistă din Israel.
Unele dintre palate au fost transformate în muzee. Așa ar fi palatul princiar din Turda sau castelul din Ciucea. Altele, precum castelul Banffy din Răscruci, vor deveni centre culturale. În fine, altele au devenit hoteluri primitoare.
[…] Patrimoniul aristocratic al Transilvaniei atrage tot mai mulți turiști […]