Partiturile colecționate de “privighetoarea Ardealului”, expuse la Muzeul din Ciucea

Biblioteca Muzeului Memorial “Octavian Goga” din Ciucea conține un set semnificativ de partituri colecționate de către soprana Veturia Goga, schimbul de partituri constituind un gest foarte frecvent întâlnit în lumea artistică.

Datorită calităților vocale excepționale, “castelena de la Ciucea” a devenit cunoscută în mediul artistic drept “privighetoarea Ardealului”, reușind a se impune într-o lume a muzicii dominată inclusiv de Gheorghe Dima, Augustin Bena, Hermann Heinrich, Viktor von Heldenburg.

Notorietatea câștigată în Transilvania, dar și publicațiile elogioase vizând prestația artistică în presa vremii, au determinat autoritățile Regatului României să-i solicite prezența la București.

Munca sa artistică a fost recunoscută prin conferirea medaliei “Bene Merenti”, clasa I, din partea regelui Carol I, care i-a acordat și titlurile de “interpretă de cameră a Coroanei” și “doamnă de onoare” a reginei Elisabeta.

Marcând 45 ani de la trecerea la cele veșnice a “castelanei de la Ciucea” la Muzeul din Ciucea a fost inaugurată o expoziție de partituri, intitulată “Sunetul clapelor sub mângâierea degetelor Veturiei Goga”.

Aceasta poate fi admirată în perioada 26.06.2024 – 31.07.2024.

Related posts

Leave a Comment