Parc fotovoltaic de o jumătate de milion de euro, pentru Termoficarea clujeană

Regia Autonomă de Termoficare din Cluj, care aparține Consiliului Local Cluj-Napoca, a dat în folosință un parc fotovoltaic în valoare de o jumătate de milion de euro. Investiția face parte din eforturile administrației clujene de a promova producerea de energie  verde.

Parcul fotovoltaic de la Centrala Termică de Zonă Someș Nord de pe strada Pleveni a fost realizat pe fostul amplasament al depozitului de combustibil, pentru asigurarea parțială a consumului de energie electrică necesară echipamentelor și sistemelor proprii ale centralei. Centrala Fotovoltaică e formată dintr-un sistem de panouri forovoltaice interconectate – 696 panouri fotovoltaice monocristaline, patru invertoare de 100 kW fiecare.

Valoarea totală a acestei investiții este de 523.000 euro (fără TVA).

Pentru această investiție, SC Termoficare Napoca SA a beneficiat de un grant în valoare de 314.000 de euro pus la dispoziție de către Innovation Norway pentru finanțarea costurilor ligibile ale proiectului, în procent de 60%. Diferența de 40%, în valoare de 209.000 euro a fost asigurată de către SC Termoficare Napoca SA.

”Această centrală deservește aproximativ 6000 de apartamente și produce 30% din necesarul total de energie. Ne folosim de energia solară pentru a încălzi locuințele deservite, fără a mai fi nevoie să consumăm curent electric sau gaz și astfel producem anual o economie de 75.000 de euro”, a precizat primarul Emil Boc.

Alte 9 obiective din oraș sunt prevăzute cu centrale electrice fotovoltaice

În municipiul Cluj-Napoca am instalat panouri fotovoltaice instalate în alte 9 locații: Colegiul Național Pedagogic Gheorghe Lazăr, Liceul de Informatică Tiberiu Popoviciu, Liceul cu Program Sportiv, Liceul Tehnologic Alexandru Borza, Liceul Onisifor Ghibu, Seminarul Teologic Ortodox, Baza Sportivă Gheorgheni, Hala Agroalimentara Grigorescu și Hala Agroalimentară IRA. Doar într-un an și jumătate, de când funcționează aceste panouri fotovoltaice am produs 369,58 Mwh, echivalentul a 97,66 tone CO2 și a 2500 arbori plantați”, a mai spus primarul Emil Boc.

De asemenea, există în derulare un proiect finanțat prin Mecanismele financiare SEE și Norvegia, 2014‐2021 pentru montarea panourilor fotovoltaice în următoarele locații: Școala Ion Arbiceanu, Parking Moților, Parking Hașdeu și Parking Fabricii. Puterea totală propusă pentru aceste 4 locații este de 290 kWp.

În curând, administrația va recepționa un parc fotovoltaic amplasat în zona Cluj Innovation Park, cu o putere instalată de 990 kWp.

CITEȘTE ȘI:

Clujul se află în topul firmelor intrate în insolvență

Clujul și-a stabilit strategia de dezvoltare teritorială până în 2030

Related posts

Leave a Comment