Papa Francisc a numit un nou episcop pentru catolicii ardeleni

Papa Francisc a numit un nou episcop pentru catolicii ardeleni. Este vorba de monsenior Laszlo Kerekes, care va deveni episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia. El va fi, după ce va fi hirotonit, cel de-al 27-lea episcop auxiliar al acestei arhiepiscopii.

Noul episcop auxiliar va colabora cu noul arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia, IPS Gergely Kovacs. Acesta a fost hirotonit și înscăunat în 22 februarie acest an. Până acum trecut, arhidieceza a fost condusă de arhiepiscopul Gyorgy Jakubinyi și de episcopul auxiliar Jozsef Tamas.

Viitorul episcop auxiliar, Laszlo Kerekes, s-a născut în localitatea Ghelița, județul Covasna, în 1968. A studiat la Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia, până în 1990, apoi la Academia Teologică din Budapesta, până în 1992. În 1993, a fost hirotonit preot, iar în 1994 a plecat să studieze Dreptul Canonic la Ottawa, în Canada. S-a întors în Transilvania în 2004, după ce a obținut licența și doctoratul în Drept Canonic.

Data și locul hirotonirii noului episcop vor fi stabilite în funcție de măsurile de distanțare socială. Pandemia de coronavirus a impus amânarea hirotonirii altor doi episcopi catolici. Este vorba de Cristian Crișan, ca episcop auxiliar pentru Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș, în prezent rector al Colegiului Pio Romeno din Roma, și de Călin Bot, episcop auxiliar pentru Eparhia Greco-Catolică de Lugoj, în prezent, vicar general al Eparhiei Grco-Catolice de Cluj-Gherla.

Related posts

Leave a Comment