Iulian Apostatul s-a născut în 17 noiembrie 331, la Constantinopole. El făcea parte din familia imperială romană. Tatăl său, Iulius Constantinus, era fratele vitreg al împăratului Constantin cel Mare.
Iulian a rămas orfan de mic. În copilărie și adolescență, viața sa a fost permanent pusă în pericol din cauza rivalităților din familia imperială. A primit o educație creștină solidă, însă a început să se îndoiască de creștinism după ce a devenit elevul unor filosofi precum Libanios sau Maximus din Tyr.
Iulian admira moravurile austere ale vechilor romani și disprețuia luxul și corupția pe care le întâlnise în administrația imperială. El credea că, de fapt, Imperiul Roman fusese corupt de creștinism și era de părere că restaurarea păgânismului ar reda Imperiului vechea sa vigoare.
În anul 351, Iulian a renunțat la creștinism și a adoptat o religie de inspirație neoplatoniciană, nu politeismul vechilor romani. În anul 355, Iulian a fost numit caesar al Occidentului. S-a remarcat prin victorii obținute împotriva triburilor germanice ale alamanilor și francilor. Treptat, popularitatea sa în rândurile soldaților romani din Occident a devenit tot mai mare.
În anul 360, în Lutetia, Parisul de azi, trupele romane l-au proclamat împărat. Apăruse o criză politică, pentru că Orientul roman se afla sub controlul lui Constanțiu al II-lea, ruda sa. Exista riscul declanșării unui război civil, însă Constanțiu al II-lea a murit în 361, iar Iulian a fost recunoscut drept unic împărat.
A fost primit în triumf în Constantinopole. Noul împărat avea însă o problemă. Victoriile pe câmpul de luptă îi asiguraseră sprijinul legiunilor din Occident, însă cele din Orient nu îl apreciau în aceeași măsură. Drept urmare, Iulian Apostatul a decis să facă o serie de reforme, menite să îi asigure mai întâi sprijinul civililor. A descentralizat administrația imperiului, a eliminat o serie de taxe și a sprijinit dezvoltarea unor meșteșuguri. În același timp, a dat o serie de edicte anticreștine.
Citiți întreaga poveste pe RFI.ro.
Citiți și alte Pagini de istorie AICI.
[…] Citește și alte Pagini de istorie AICI. […]