Pagina de istorie: ”Buldogul lui Darwin”, omul de știință care a afirmat că omul se trage din maimuță

Pe 29 iunie 1895, se năștea biologul britanic, ”tatăl agnostiscmului”, Thomas Henry Huxley. A fost un susținător al empirismului lui David Hume și a Teoriei Evoluționismului, a lui Charles Darwin, iar din această cauză, i se spunea chiar ”Buldogul lui Darwin”, Pagina de istorie a RFI.

Thomas Henry Huxley a fost cel mai mic fiu al unul director de școală englez. Fascinat de știință și de religie, Huxley a studiat opere de influență unitariană, a căror explicații bazate pe cauză-efect și pe negarea dualității spiritului și materiei contestau opiniile conservatoare despre istoria naturală sau teologia naturală.

Păsările se trag din dinozauri și oamenii din maimuțe?

Strălucitoarea sa minte și aplecarea sa spre știință și spre studiu amănunțit asupra formelor de viață i-au adus mai multe burse de studiu, iar, mai târziu, premii care i-au recunoscut munca de cercetare. Huxley s-a luptat și ca munca de cercetător să fie una remunerată și susținută permanent, prin finanțări adecvate. A fost un fervent susținător al Teoriei Evoluționismului, pe care a încercat să o dovedească și documenteze prin munca sa de biolog. El a fost cel care a spus, pentru prima dată, că păsările se trag din dinozauri și oamenii…din maimuțe.

De altfel, un moment definitoriu al carierei sale evoluționiste a fost acela în care, în urma afirmației sale că oamenii se trag din maimuțe, a fost întrebat de episcopul conservator de Oxford, Samuel Wilberforce, dacă maimuțele sunt pe linia bunicii sau a bunicului său (o glumă fără gust după standardele victoriene). Huxley a răspuns atunci că ar prefera mai degrabă o maimuță ca strămoș, decât un episcop bogat care și-a pervertit darurile.

În plină dispută publică pe această temă, Charles Darwin a fost cel care l-a contactat pe Huxley, pe vremea când Darwin tocmai scria cartea sa de căpătâi, ”Originea speciilor”. Darwin cel retras, avea nevoie de biologul Huxley cel vocal pentru a-i susține public teoriile. Așa s-a ales Huxley cu porecla de ”Buldogul lui Darwin”.

Citește întregul articol pe RFI.ro.

Citește și alte Pagini de istorie AICI.

Related posts

Leave a Comment