Pagina de istorie: Originile românești ale Papei Ioan Paul al II-lea

Există o ipoteză, lansată de scriitorul Nicolae Mareș, care a fost confirmată tacit de Vatican, și care afirmă că unul dintre strămoșii Papei Ioan Paul al II-lea ar fi fost român.

În 18 mai 1920, în localitatea Wadowice, se năștea Karol Wojtyla, viitorul Papă Ioan Paul al II-lea. Este vorba de unul dintre cei mai importanți Suverani Pontifi din istorie, scrie RFI în Pagina de istorie.

Originile familiei Wojtyla din Wadowice se pierd în negura timpului. Scriitorul Nicolae Mareș a descoperit în arhivele poloneze mențiunea unui oarecare Bartlomiej Wojtyla, în 1788, care era, de fapt, străbunicul lui Karol Wojtyla, viitorul Papă Ioan Paul al II-lea.

Acest Bartlomiej Wojtyla era menționat în documentele respective drept valah. Nicolae Mareș nu a acordat o importanță extraordinară acestei descoperiri, până când, ani mai târziu, a avut ocazia să fie primit de Papa Ioan Paul al II-lea, care l-a întrebat ”Ce se mai întâmplă prin România noastră?”.

După această întâlnire, Nicolae Mareș a cerut oficial Vaticanului să confirme descoperirea sa cu privire la originea etnică românească a străbunicului Papei Ioan Paul al II-lea.

Răspunsul i-a venit prin ambasadorul de atunci al Vaticanului în România, monseniorul arhiepiscop Jean-Claude Perisset, care i-a spus că Sfântul Scaun nu neagă acele informații.

Dincolo de originile românești ale unuia dintre strămoșii Papei Ioan Paul al II-lea rămâne influența profundă pe care Suveranul Pontif a avut-o asupra istoriei românilor.

Primul papă venit din Europa de Est

În 1978, cardinalul polonez Karol Wojtyla era ales papă. Era primul Suveran Pontif de origine poloneză și, totodată, primul papă care venea dintr-o țară din lagărul comunist. Alegerea sa a stârnit un șoc imens după Cortina de Fier. Karol Wojtyla devenea unul dintre cei mai importanți lideri ai lumii occidentale și, totodată, unul dintre cei care cunoșteau în profunzime slăbiciunile sistemului comunist.

Polonezii au fost entuziasmați de alegerea sa, pe care au interpretat-o drept un semn că libertatea va învinge. Prima vizită apostolică a Papei Ioan Paul al II-lea în Polonia s-a transformat într-un marș triumfal. Milioane de oameni au ieșit pe străzi ca să îl aclame, într-un gest care a sfidat ateismul promovat de comuniști.

Papa Ioan Paul al II-lea s-a implicat în lupta pentru libertate a europenilor aflați sub ocupație sau control sovietic. Atunci când activiștii sindicatului Solidaritatea nu au mai avut unde să se întrunească, bisericile catolice din Polonia și-au deschis porțile pentru a-i primi.

Citește întregul articol pe RFI.ro.

Citește și alte Pagini de istorie AICI.

Related posts

Leave a Comment