Pagina de istorie: O stradă din Paris va purta numele Reginei Maria a României, iar parfumui ei preferat este reeditat

În urmă cu un secol, Regina Maria a făcut ceva neobişnuit pentru o regină din acele vremuri: s-a implicat în politică. Şi nu în orice fel de politică, ci în cea externă a României. Regina Maria a fost cea care a susţinut cauza României în faţa Marilor Puteri. A avut un rol esenţial în recunoaşterea Marii Unirii de la 1918, la Conferinţa de Pace de la Paris, care s-a încheiat cu semnarea a cinci tratate cu puterile beligerante, scrie RFI în Pagina de istorie.

Francezilor le-a venit ideea de a celebra centenarul de la Conferinţa de Pace de la Paris într-un mod inedit. Gama de produse cosmetice „Mon Boudoir” a cărei imagine a fost Regina Maria a României, va fi reeditată, cu aceeaşi formulă de esenţe ca în urmă cu 100 de ani.

Dar cum a ajuns Regina Maria în publicitate? Când suverana României Mari a participat la Conferinţa de Pace a impresionat capitala Franţei, care a numit-o „cea mai frumoasă regină a Europei“.

 

Multe case celebre din domeniul cosmetic i-au propus să le reprezinte. Regina Maria a acceptat să fie imaginea renumitei case de parfumuri pariziene Jean-Francois Houbigant. În 1922, au apărut primele reclame cu Regina Maria care devenea imaginea unei colecţii de pomade, pudră, apă de colonie şi parfum, toate sub acelaşi nume: „Mon Boudoir”.

 

Parfumul preferat al reginei era „Quelques Flores Royale”, un melanj de arome de vanilie, trandafir, santal şi violete. Parfumul fusese creat în 1829 în onoarea prinţesei Adelaide d’Orléans. După moartea suveranei României, în 1938, gama a fost retrasă de pe piaţă. 

 

Reeditarea parfumului nu este singurul mod în care Franţa onorează amintirea Reginei Marii Uniri. O stradă din Paris va primi numele Reginei Maria, în octombrie. Decizia administraţiei capitalei franceze reprezintă tot un gest de recunoştinţă faţă de rolul pe care l-a avut Regina Maria la Conferinţa de Pace de la Paris.

 

Despre acest gest al francezilor, strănepoata reginei Maria, MS Margareta, Custodele Coroanei a declarat că ”Pentru România este ceva senzaţional”.

Related posts

Leave a Comment