Pagina de istorie: Marshall, generalul american care a pus bazele reconstructiei Europei dupa Cel de-al Doilea Razboi Mondial

În primăvara anului 1947, într-un discurs susţinut la Universitatea Harvard, generalul George C. Marshall lansa ideea unui plan prin care Statele Unite ale Americii urmau să susţină reconstrucţia Europei după dezastrul provocat de Cel de-al Doilea Război Mondial. Planul a primit numele generalului american şi a însemnat investiţia a peste 12 miliarde de dolari, la valoarea de atunci, în economiile din Europa de Vest. Acest plan a pus bazele prosperităţii de azi a Europei Occidentale, scrie RFI în Pagina de istorie.

George Marshall s-a născut în anul 1880, într-o familie bogată din Pennsylvania. Tatăl său avea afaceri prospere în domeniul cărbunelui. Tânărul George Marshall a decis să se dedice carierei militare şi a urmat cursurile Institutului Militar din Virginia, pe care l-a absolvit în 1901. Încă de la început, el i-a impresionat pe superiorii săi. Unii dintre ei au notat că George Marshall este un geniu militar.

 

Tânărul ofiţer a servit în Filipine, în timpul războiului filipinezo-american, apoi a revenit în Statele Unite ale Americii. În timpul Primului Război Mondial, el a fost trimis pe frontul din Franţa, unde s-a remarcat prin calităţile sale de strateg. A devenit apropiat de generalul Pershing, unul dintre cei mai iluştri comandaţi militari.

 

După război, George Marshall a primit diferite misiuni în China şi în Statele Unite ale Americii. În 1939, el a fost numit şef al Marelui Stat Major al armatei americane. În această calitate, a realizat o misiune considerată imposibilă: modernizarea rapidă a armatei americane în Cel de-al Doilea Război Mondial. Graţie eforturilor sale, armata americană a reuşit să îşi revină rapid după dezastrul de la Pearl Harbor.

 

În 1939, armata americană avea 189.000 de soldaţi prost echipaţi. În 1942, armata americană avea peste 8.000.000 de soldaţi care aveau cel mai modern echipament.

 

George Marshall a făcut parte din comisia care a supervizat programul nuclear american. Între timp, a primit rangul de general cu cinci stele, echivalentul american al rangului de mareşal. A demisionat din funcţia de şef al Marelui Stat Major în 1945, la sfârşitul războiului.

Related posts

Leave a Comment