Pagina de istorie: Manifestul Partidului Comunist, lansat în țara-mamă a capitalismului

În 21 februarie 1848, era lansat unul dintre cele mai controversate documente din lume. Este vorba de Manifestul Partidului Comunist. Acest document a fundamentat orori, tragedii și suferințe imense, scrie RFI în Pagina de istorie.

Manifestul Partidului Comunist a fost lansat la Londra, unde trăia în exil Karl Marx. Nevoit să plece din Germania din cauza convingerilor sale extremiste, Karl Marx s-a refugiat în cea mai capitalistă societate cu putință, cea britanică. Și aceasta în condițiile în care Karl Marx se declara inamicul neîmpăcat al capitalismului.

Dincolo de ironia evidentă a istoriei, Manifestul Partidulului Comunist s-a remarcat prin gafe. Pe coperta primei ediții a documentului era semnat doar Friedrich Engles. Ulterior, acesta a revenit și a spus că, de fapt, cea mai mare parte a textului ar fi fost scrisă de Karl Marx. Astfel că, pe coperțile ulterioare ale broșurii au fost semnați cei doi apostoli ai comunismului.

În sine, documentul nu are prea mare valoare literară și nici nu excelează prin eleganța stilului. Însă a devenit cunoscut pentru că șochează prin conținutul său. Practic, manifestul pretinde că istoria societății umane ar fi fost, de fapt, istoria luptei de clasă. Documentul vorbește despre transformarea revoluționară a societății și despre asuprirea muncitorilor.

Proprietarea și exploatarea omului de către om

Manifestul Partidului Comunist pleda pentru suprimarea proprietății, inclusiv a celei funciare. Ei pledau și pentru desființarea dreptului la moștenire. În concepția marxiștilor, munca salariată nu ar fi furnizat decât minimum necesar pentru supraviețuirea muncitorilor și afirmau că, tot mai mult, munca bărbaților ar fi fost înlocuită cu cea a femeilor și copiilor.

Documentul continuă cu o serie de definiții șocante. Pentru autori, cultura nu ar fi decât un instrument prin care omul devine o anexă a mașinii. Karl Marx și Friedrich Engles cereau desființarea familiei, pe motiv că așa ar elimina presupusa exploatare a copiilor de către părinți. În opinia lor, burghezul vede în soția lui o simplă unealtă de producție. Tot ei proclamau că muncitorii nu au patrie.

Documentul a reprezentat sămânța din care s-au născut unele dintre cele mai oribile dictaturi din lume, cele comuniste.

Citiți întregul articol pe RFI.ro.

Related posts

Leave a Comment