Pagina de istorie: Cine a fost singurul președinte american care a câștigat patru mandate?

Născut în 1882 la Hyde Park, New York – acum un sit istoric național – pe numele său întreg Franklin Delano Roosevelt, urmând exemplul vărului său, președintele Theodore Roosevelt, pe care îl admira foarte mult, Franklin D. Roosevelt a intrat în politică, însă ca democrat, scrie RFI în Pagina de istorie.

A fost ales președinte în noiembrie 1932, pentru primul din cele patru mandate ale sale.

Franklin D. Roosevelt și-a preluat primul mandat în mijlocul Marii Recesiuni, în care SUA avea peste 13 milioane de șomeri. El a fost cel care a propus națiunii seria de politici publice și reforme financiare cunoscute ca New Deal.

Însă mulți au respins propunerile sale, chiar s-au temut de ele, astfel că Roosevelt a răspuns cu un nou program de reformă: securitatea socială, impozite mai mari asupra celor bogați, noi controale asupra băncilor și utilităților publice și un program uriaș de scutiri pentru șomeri.

Nu a vrut ca SUA să intre în război

Roosevelt a căutat, prin legislația privind neutralitatea, să țină Statele Unite în afara războiului din Europa, dar, în același timp, să consolideze națiunile amenințate sau atacate.

Când Franța a capitulat și Anglia a fost asediată în 1940, el a început să trimită Marii Britanii toate ajutoarele posibile, în afară de implicarea militară efectivă. Dar când japonezii au atacat Pearl Harbor la 7 decembrie 1941, Roosevelt a organizat forțele și resursele națiunii pentru implicarea în războiul mondial.

Roosevelt a intuit că pacea lumii va depinde de relațiile dintre Statele Unite și Rusia, astfel că și-a dedicat multă energie în Organizația Națiunilor Unite, prin care, spera el, ar putea fi soluționate dificultățile internaționale. Pe măsură ce războiul se apropia de sfârșit, sănătatea lui Roosevelt s-a deteriorat și, la 12 aprilie 1945, în timp ce se afla la Warm Springs, Georgia, a murit de o hemoragie cerebrală.

Franklin D. Roosevelt a fost ales președinte al Statelor Unite de patru ori: în 1932, 1936, 1940 și 1944.

Înainte de alegerile din al treilea mandat din 1940, era o tradiție prezidențială stabilită de George Washington ca președinții să dețină funcția doar pentru două mandate. Ca urmare a celor patru mandate fără precedent ale lui Roosevelt, al douăzeci și doilea amendament la Constituția Statelor Unite a fost ratificat în 1951, limitând toți viitorii președinți la două mandate alese.

Related posts

Leave a Comment