Pagina de istorie: Janos Kadar, cel care a inventat ”gulaș comunismul”

În 4 noiembrie 1956, Ungaria era invadată din nou de trupele sovietice. Invazia sovietică a dus la lupte sângeroase și, în final, la zdrobirea Revoluției maghiare. Sovieticii au instalat, din 3 noiembrie, un guvern condus de un personaj controversat, care a marcat istoria Ungariei pentru aproape o jumătate de secol: Janos Kadar, scrie RFI în Pagina de istorie.

Janos Kadar s-a născut în 1912, în Imperiul Austro-Ungar, în Croația de azi. Părinții săi aveau rădăcini maghiare, slovace și germane. Era fiul nelegitim al soldatului Janos Kressinger și al spălătoresei Barbara Czermanik.

Tatăl său a refuzat să îl recunoască. Drept urmare, mama sa s-a întors în Ungaria, unde a dat copilul unui familii numite Balint, plătită să aibă grijă de micuțul Janos.

Barbara Czermanik a plecat să muncească la Budapesta. Janos a fost bine îngrijit de Sandor Balint, cu care s-a înțeles foarte bine.

La vârsta de șase ani, Janos a fost luat de mama sa la Budapesta, unde, deseori, era bătut de colegii săi de școală, din cauza comportamentului său rudimentar și a vocabularului țărănesc.

Mama sa, Barbara, care era catolică practicantă, a încercat să îi insufle copilului convingeri religioase, însă nu a reușit. Ea petrecea destul de puțin timp cu fiul său, pentru că, pe lângă slujba de îngrijitoare, vindea și ziare dimineața, pentru că dorea să îi ofere copilului acces la o bună educație.

În 1920, Barbara Czermanik a rămas din nou însărcinată și a fost abandonată și de tatăl celui de-al doilea copil. Astfel că Janos și-a ajutat mama să îl crească pe fratele său, Jeno.

În vacanțele de vară, Janos încerca să muncească la țară, pentru a câștiga bani pentru familie. La vârsta de 14 ani, a terminat școala elementară Cukor. În 1927, a devenit mecanic pentru mașinile de scris, o meserie la mare căutare.

În 1928, a venit pentru prima oară în contact cu marxismul, cu prilejul unei competiții de șah organizată de Uniunea Sindicatelor Frizerilor. Janos a câștigat competiția și a primit cadou o carte de Engels.

Din cauza Marii Depresiuni, Janos a fost concediat. S-a înscris în Partidul Comunist, aflat în ilegalitate. A fost arestat de mai multe ori. În perioadele în care se afla în libertate, a avansat în ierarhia partidului comunist, iar între 1943 și 1945 a fost prim-secretar al partidului.

În 1944, a încercat să plece în Iugoslavia, pentru a i se alătura lui Tito. A fost însă arestat de germani și trimis spre un lagăr de concentrare, însă a reușit să evadeze, În 1945, și-a schimbat numele din Janos Czermanik în Janos Kadar.

Citește tot articolul pe RFI.ro.

Related posts

Leave a Comment