Pagina de istorie: Hiroshima şi Nagasaki, începutul erei nucleare

În 6 august 1945, omenirea a intrat într-o nouă epocă: cea nucleară. Este vorba de o epocă în care mai multe state au posibilitatea de a produce aşa-numitul Holocaust nuclear, adică distrugerea în întregime a planetei şi a omenirii. Evenimentul tragic care a marcat intrarea în această nouă epocă a fost primul bombardament atomic din istorie, cel de la Hiroshima. Despre acest eveniment citiţi în Pagina de istorie a RFI.

Dimineaţa zilei de 6 august 1945 a fost fatală pentru sute de mii de locuitori ai oraşului japonez Hiroshima. La 15 minute după ora 08.00, deasupra oraşului a fost detonată prima bombă nucleară din istorie. Această bombă a făcut 300.000 de victime. Alte sute de mii de oameni au murit ulterior din cauza radiaţilor produse de bomba nucleară.

 

Bomba propriu-zisă cântărea în total patru tone, dintre care câteva zeci de kilograme erau reprezentate de uraniu 325. Americanii au numit această bombă Little Boy şi a fost aruncată dintr-un bombardier B29, pilotat de colonelul Paul Tibbets, care era considerat de generalul Dwight Eisenhower drept cel mai bun pilot din Cel de-al Doilea Război Mondial. Bombardierul fusese botezat cu numele de Enola Gay, care era numele mamei colonelului Paul Tibbets.

 

Bomba a fost detonată în aer, iar rezultatul ei a fost un glob de foc cu diametrul de câţiva kilometri, urmat de o ciupercă nucleară. La doar 3 zile după atacul nuclear de la Hiroshima, a urmat o nouă tragedie: deasupra unui alt oraş japonez, Nagasaki, a fost aruncată o a două bombă nucleară, botezată Fat Man. La scurtă vreme, în 2 septembrie 1945, Japonia a capitulat, iar astfel s-a încheiat Cel de-al Doilea Război Mondial.

 

Citiţi întregul material pe RFI.ro.

Related posts

Leave a Comment