Pagina de istorie: Germanii, infranti de rusi, ger si noroi

În data de 2 octombrie 1941 începea una dintre cele mai importante bătălii ale Celui de-al Doilea Război Mondial. Armata germană începea ofensiva pentru cucerirea Moscovei. Bătălia părea să se termine cu victoria germanilor, însă planurile generalilor nazişti au fost răsturnate de vremea nemiloasă din Rusia, scrie RFI în Pagina de istorie.

În data de 2 octombrie 1941, începea Operaţiunea Taifun, care viza cucerirea capitalei Rusiei Sovietice, Moscova. Germanii au aruncat în această operaţiune peste 1.000.000 de oameni şi 1.700 de tancuri. Sovieticii au adus 1.250.000 de oameni şi 1.000 de tancuri. Aviaţia germană implicată în această operaţiune era de două ori mai numeroasă decât cea sovietică. Germanii păreau să aibă avantajul unei dotări mai bune a unităţilor mecanizate, însă timpul lucra în favoarea sovieticilor.

 

În data de 7 octombrie 1941, a căzut prima zăpadă. Zăpada s-a topit rapid şi apa rezultată împreună cu ploile de toamnă din Rusia au transformat împrejurimile Moscovei într-un ocean de noroi. În aceste condiţii, ofensiva puternicelor unităţi blindate germane a fost încetinită.

 

În 10 octombrie 1941, germanii s-au lovit de rezistenţa disperată a sovieticilor pe linia fortificată Majoisk. Pentru a opri ofensiva germană, populaţia Moscovei a făcut eforturi uriaşe. În timp ce bărbaţii ruşi se luptau cu germanii pe front, 250.000 de femei şi de adolescenţi au săpat peste 3.000.000 de metri cubi de pământ pentru a crea a o reţea de tranşee şi de şanţuri antitanc. Însă părea că toate aceste eforturi sunt în zadar.

 

Citiţi mai multe pe RFI.

Related posts

Leave a Comment