A fost stabilit cine va administra Eparhia Greco-Catolica de Cluj-Gherla

Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Preafericirea Sa cardinalul Lucian Mureșan, a stabilit cine va fi administratorul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla până la înscăunarea unui nou episcop. Administratorul eparhiei clujene este vicarul general de până acum, preotul Marius Cerghizan.

Iată câteva repere biografice ale administratorului eparhiei:

Pr. Dumitru Marius Cerghizan s-a născut la 8 septembrie 1976, în loc. Bistriţa. A fost hirotonit preot, la 21 noiembrie 2006, în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, de către PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla.

A absolvit Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca. A urmat, tot la Cluj, Institutul Teologic Greco-Catolic „Sf. Ioan Evanghelistul”. A continuat studiile la Roma, unde a obținut licența în teologie la Universitatea Pontificală „Urbaniana” și un masterat în doctrina socială a Bisericii la Universitatea Pontificală „Lateran”.

Este capelan al comunității „Bunavestire” al Congregației Surorilor Maicii Domnului, iar în trecut a fost administrator parohial în parohiile Corpadea și Petea.

În anul 2006 Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu i-a încredințat misiunea de secretar eparhial. A fost ales în structurile conducerii Eparhiei de Cluj-Gherla din anul 2012, iar în 2014 a fost numit în calitatea de consilier pastoral. Începând cu anul 2017 a îndeplinit cu dăruire misiunea de vicar cu preoții.

În 22 iunie 2020, i-a fost încredințată o nouă misiune, aceea de Vicar General al Eparhiei de Cluj-Gherla, pe care a îndeplinit-o cu credință, contribuind, alături de episcopul eparhial, la bunul mers al vieții eparhiei.

Părintele Marius Cerghizan are o reputație impecabilă. Este cunoscut drept un preot cult, drept și generos. Este fiul fostului prefect al Clujului de acum 21 de ani, Bogdan Cerghizan. Sora sa, Monica Cerghizan, este o dirijoare apreciată, implicată în activitatea Corului Angelli, unul dintre cele mai cunoscute ansambluri muzicale greco-catolice.

Related posts

Leave a Comment