Pagina de istorie: George Barițiu, părintele jurnalismului românesc din Transilvania

În 12 martie 1838, la Brașov, apărea primul număr al Gazetei de Transilvania. Era vorba de primul ziar politic al românilor ardeleni, fondat de cărturarul George Barițiu, cel care este considerat drept părintele jurnalismului românesc din Transilvania. Gazeta de Transilvania a apărut până în anul 1946, când a fost suprimată de comuniști, scrie RFI în Pagina de istorie.

George Barițiu s-a născut în anul 1812, în satul Jucu de Jos din comitatul Cluj. Tatăl său era preotul greco-catolic Ioan Pop Barițiu. George Barițiu și-a făcut studiile primare în școala unitariană din Rimetea, azi în județul Alba. A studiat apoi la gimnaziul greco-catolic din Blaj, apoi a mers la Cluj, la Liceul Romano-Catolic al Piariștilor. S-a întors apoi la Blaj, unde a făcut Facultatea de Teologie Greco-Catolică.

Inițial, George Barițiu dorea să se facă preot, însă, mai apoi, a decis să devină profesor. A predat prima dată la Blaj, apoi s-a mutat ca profesor la Liceul Comercial Românesc din Brașov. Acolo, după trei ani de activitate în învățământ, a fondat Gazeta de Transilvania. Tot în același ani, a fondat revista literară Foaie pentru minte, inimă și literatură, care apărea la Blaj. Cele două publicații erau difuzate peste Carpați de către librarul Iosif Romanov.

Din 1845, a renunțat la învățământ, pentru a se dedica presei. În timpul Revoluției de la 1848, Gazeta de Transilvania a devenit o adevărată tribună revoluționară.

Marele cărturar a fost ales vicepreședinte al Marii Adunări Naționale de Blaj, alături de Simion Bărnuțiu. Președinții adunării erau cei doi episcopi români: Andrei Șaguna și Ioan Lemeny.

George Barițiu a fost nevoit să se refugieze în Câmpina, apoi în Bucovina. A revenit în Brașov abia după ce armata imperială austriacă a preluat din nou controlul, iar spiritele s-au liniștit.

Citește întregul articol pe RFI.ro.

Related posts

Leave a Comment