George Barițiu s-a născut în anul 1812, în satul Jucu de Jos din comitatul Cluj. Tatăl său era preotul greco-catolic Ioan Pop Barițiu. George Barițiu și-a făcut studiile primare în școala unitariană din Rimetea, azi în județul Alba. A studiat apoi la gimnaziul greco-catolic din Blaj, apoi a mers la Cluj, la Liceul Romano-Catolic al Piariștilor. S-a întors apoi la Blaj, unde a făcut Facultatea de Teologie Greco-Catolică.
Inițial, George Barițiu dorea să se facă preot, însă, mai apoi, a decis să devină profesor. A predat prima dată la Blaj, apoi s-a mutat ca profesor la Liceul Comercial Românesc din Brașov. Acolo, după trei ani de activitate în învățământ, a fondat Gazeta de Transilvania. Tot în același ani, a fondat revista literară Foaie pentru minte, inimă și literatură, care apărea la Blaj. Cele două publicații erau difuzate peste Carpați de către librarul Iosif Romanov.
Din 1845, a renunțat la învățământ, pentru a se dedica presei. În timpul Revoluției de la 1848, Gazeta de Transilvania a devenit o adevărată tribună revoluționară.
Marele cărturar a fost ales vicepreședinte al Marii Adunări Naționale de Blaj, alături de Simion Bărnuțiu. Președinții adunării erau cei doi episcopi români: Andrei Șaguna și Ioan Lemeny.
George Barițiu a fost nevoit să se refugieze în Câmpina, apoi în Bucovina. A revenit în Brașov abia după ce armata imperială austriacă a preluat din nou controlul, iar spiritele s-au liniștit.
Citește întregul articol pe RFI.ro.