Pagina de istorie: Doi verişori evrei din România s-au regăsit după şapte decenii

75 de ani – atât le-a trebuit unor verişori originari din România pentru a se regăsi după ce au supravieţuit Holocaustului. Povestea lor emoţionantă a fost publicată de site-ul Good Morning America, după ce cei doi s-au regăsit în Israel, scrie RFI în Pagina de istorie.

Morris Sana şi Simon Mairowitz s-au născut în România Mare. În 1940, când Ungaria horthystă a ocupat Transilvania de Nord, familiile celor doi verişori locuiau în teritoriul cedat. Alături de ceilalţi evrei, familiile celor doi verişori au început să se confrunte cu ostilitatea unui regim tot mai dur.

 

Cei doi verişori s-au văzut ultima oară în 1943 sau în 1944, apoi au pierdut legătura, pentru că, de la începutul anului 1944, evreii din Ungaria şi din Transilvania de Nord au fost închişi în ghetouri. A urmat deportarea în lagărele naziste ale morţii. Fraţii lui Morris Sana au fost ucişi de nazişti.

 

El a reuşit să scape, probabil, din cauza aspectului său ”arian”: era blond şi avea ochii albaştri.

 

În cele din urmă, pe măsură ce linia frontului se apropia, la începutul lui 1945, Morris Sana, împreună cu mama şi cu sora sa, au reuşit să evadeze. S-au ascuns printre trupurile celor ucişi de germani, şi-au petrecut zile întregi ascunşi în cripte vechi şi au străbătut drumul spre vest noaptea.

 

Din acea perioadă, Morris Sana îşi aminteşte frica şi foamea. Au supravieţuit şi au ajuns într-o tabără de refugiaţi din Italia. Cu ajutorul unor rude, au reuşit să ajungă în Paris, apoi în Israel şi, în cele din urmă, Morris Sana a ajuns în Statele Unite ale Americii.

 

Familia lui Simon Mairowitz a fost exterminată de nazişti. În ultimul moment, Simon Mairowitz şi sora sa, Betty, au fost salvaţi de un colonel englez. Acesta a decis să îi ducă în Anglia, unde i-a încredinţat unui orfelinat. Din greşeală, numele lor au fost trecute printre cele ale celor ucişi în Holocaust şi înregistraţi în arhivele Institutului Yad Vashem din Israel.

 

Morris Sana a crescut în religia iudaică, iar Simon Mairowitz în cea catolică. Vreme de mai mult de şapte decenii, au pierdut orice legătură. Însă o nepoată de-a lui Morris Sana, Carol Ritter Elbaz, a început un proiect de cercetare legat de genealogia familiei. A descoperit o posibilă verişoară, Emma Brown, din Anglia. I-a cerut fiicei lui Morris Sana, Carmela Ofer, să îşi facă un test ADN, ale căruie rezultate i le-a trimis Emmei Brown. Şi aceasta şi-a făcut un test similar, apoi i-a cerut şi mamei sale, Allison O Callghan, fiica lui Simon Mairowitz, să îşi facă un test ADN. Rezultatele celor trei teste s-au potrivit perfect.

 

Citiţi finalul poveştii pe RFI.ro.

Related posts

Leave a Comment