Pagina de istorie: De ce a fost desființat Ordinul Templierilor?

În 18 martie 1314, pe o insulă din mijlocul Senei, era ars pe rug Jacques de Molay. Jacques de Molay fusese Marele Maestru al Ordinului Templierilor. El și ceilalți demnitari ai acestui ordin cavaleresc au fost condamnați la moarte fără să fi fost cu adevărat vinovați. Ei au căzut victime lăcomiei Regelui Franței, Filip al IV-lea, și slăbiciunii Papei Clement al V-lea, scrie RFI în Pagina de istorie.

Jacques de Molay s-a născut în Burgundia. La vârsta de 25 de ani, a decis să se alăture Ordinului Templier. A trăit cea mai dramatică perioadă a ordinelor cruciate.

În 1291, musulmanii au cucerit ultima posesiune cruciată, orașul Acra. Cavalerii cruciați, împreună cu creștinii care au reușit să fugă din fostul Regat al Ierusalimului, s-au refugiat în Cipru. Acolo, în 1292, Jacques de Molay a fost ales Mare Maestru al Ordinului Templierilor. El dorea să reorganizeze ordinul și să lanseze, apoi, o campanie de recucerire a Țării Sfinte. Însă planurile sale au fost întârziate de conflictele apărute între Regele Ciprului, Henric al II-lea, care se considera drept rege legitim al Ierusalimului, și ordinele cruciate.

În 1293, Jacques de Molay a plecat într-un turneu în Europa Occidentală, cu speranța că va convinge mai mulți monarhi să sprijine proiectul unei cruciade. Doar Papa Bonifaciu al VIII-lea a susținut ideea. Jacques de Molay a revenit în Cipru, hotărât să închege o coaliție care să îi reunească împotriva musulmanilor pe cavalerii din ordinele cruciate și nobilimea din regatele Ciprului și armean al Ciliciei. Flota cruciată a atacat coastele Siriei, Israelului și Egiptului, însă nu a reușit să recucerească porturile de la Marea Mediterană.

Citiți pe RFI.ro cum a fost desființat Ordinul Templier.

Related posts

Leave a Comment