Pagina de istorie: Cum a unificat Italia Giuseppe Garibaldi, sub stindardul Regelui Victor Emanuel al II-lea

În 27 mai 1860, revoluționarul italian Giuseppe Garibaldi începea asediul orașului Palermo. Acesta a fost unul dintre momentele de cotitură care au decis soarta războiului pentru unificarea Italiei, scrie RFI în Pagina de istorie.

Procesul de unificare a Italiei s-a produs în jurul Casei Regale de Savoia, care domnea asupra Regatului Sardiniei, ce includea, pe continent, și Piemontul.

În martie 1860, Regatul Sardiniei a anexat Marele Ducat al Toscanei, Ducatul de Parma, Ducatul de Modena și provincia Romagna. Regatul Sardiniei devenise, astfel, cel mai întins stat din Italia de azi, după Regatul Celor Două Sicilii, în care domnea Casa Regală de Bourbon. Acest regat includea Sicilia, sudul Italiei, precum și o serie de insule mai mici.

Regele Victor Emanuel al II-lea ajutat de Giuseppe Garibaldi

Cel care a avut ideea organizării unei expediții pentru a cuceri acest regat a fost revoluționarul Giuseppe Garibaldi, încurajat de regele Sardiniei, Victor Emanuel al II-lea. Drept urmare, în 5 mai 1860, Giuseppe Garibaldi și 1.000 de voluntari s-au îmbarcat pe două vase și au plecat din Genova spre sud.

În 11 mai, au debarcat în Marsala, în vestul Siciliei. În 14 mai, a proclamat preluarea insulei în numele regelui Victor Emanuel al II-lea. Casa de Bourbon a încercat să se opună. În 15 mai, o armată formată din 2.000 de soldați loiali regelui Francisc al II-lea de Bourbon au înfruntat armata lui Garibaldi. Bătălia s-a încheiat nedecis. Moralul trupelor lui Garibaldi a crescut, în timp ce moralul oponenților s-a prăbușit.

Tot mai mulți localnici au decis să i se alăture lui Garibaldi, care a pornit spre estul insulei. Voluntarii lui Garibaldi erau excelent instruiți, însoțiți de localnici entuziaști, în timp ce trupele loiale Bourbonilor erau demoralizate, dezorganizate și prost conduse.

În 27 mai 1860, Garibaldi a început asediul orașului Palermo, pe care l-a cucerit, cu ajutorul unei insurecții populare. După această victorie, sicilienii au trecut deschis de partea lui Garibaldi, a cărui armată a ajuns la 20.000 de persoane. Regele Francisc al II-lea de Bourbon a încercat să recâștige sprijinul oamenilor cu ajutorul unei constituții care le acorda o serie de drepturi. Însă ofensiva lui Garibaldi nu mai putea fi oprită: În iulie, a cucerit Messina, ultima redută importantă a Bourbonilor de pe insulă. În august, a debarcat în Calabria. A înfrânt trupele Bourbonilor din peninsulă, iar Garibaldi a intrat în Napoli, unde a fost primit ca un eliberator.

Citește întregul articol AICI.

Citește și alte Pagini de istorie AICI.

Related posts

One Thought to “Pagina de istorie: Cum a unificat Italia Giuseppe Garibaldi, sub stindardul Regelui Victor Emanuel al II-lea”

  1. […] Pagina de istorie: Cum a unificat Italia Giuseppe Garibaldi, sub stindardul Regelui Victor Emanuel … […]

Leave a Comment