Pagina de istorie: Cum a ratat Elena Văcărescu să fie regina României

Pagina de istorie  a RFI  ne aduce aminte despre o personalitate feminină care ar fi putut ajunge regină a României. Este vorba despre Elena Văcărescu, născută în 21 septembrie 1868, la București. Deși nu a ajuns cap încoronat, ea a rămas în istorie drept scriitoare româno-franceză, dar și diplomat.

Fiica diplomatului Ioan Văcărescu, nepoată pe linie directă a poeților Ienăchiță și Iancu Văcărescu, Elena Văcărescu și-a făcut studiile în Franța, la Sorbona. Revenită acasă, ea a devenit una dintre doamnele de onoare ale reginei Elisabeta a României, iar din această postură l-a cunoscut pe cel care avea să moștenească tronul României, principele Ferdinand, nepotul de frate al regelui Carol I.

O idilă s-a născut între Elena și Ferdinand, idilă încurajată de regina Elisabeta, însă nu și de regele Carol I, nici de Guvernul României, condus atunci de Lascăr Catargiu. Statutul Casei Regale nu admitea o căsătorie a lui Ferdinand decât cu principesă dintr-una dintre casele domnitoare din Europa.

După ce Carol I a aflat de iubirea dintre Elena și Ferdinand, a luat câteva măsuri drastice, pentru a-i despărți pe tineri: Elena a fost exilată în Franța, iar Ferdinand a plecat la castelul din Sigmaringen, amenințând cu sinuciderea. Chiar și regina Elisabeta a fost trimisă, drept pedeapsă, la reședința familiei sale din Neuwied.

Stabilită la Paris, Elena Văcărescu, sau Helene Vacaresco, a devenit o figură marcantă a culturii românești și franceze. A scris numeroase volume de poezii, proză, memorialistică și culegeri de literatură populară românească. A tradus în limba franceză din poeziile lui Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Octavian Goga, George Topârceanu și mulți alții.

Citiți întregul articol pe RFI.ro.

Related posts

Leave a Comment