Pagina de istorie: Conflictul interetnic de la Târgu-Mureş, o bătaie ”cu autor necunoscut”

În 20 martie 1990, la Târgu-Mureş avea loc un sângeros conflict de stradă pe fond interetnic. Conflictul a fost atât de violent, încât a fost nevoie de intervenţia armatei pentru aplanarea lui. Desfăşurarea evenimentelor a condus la suspiciuni referitoare la implicarea serviciilor secrete în declanşarea conflictului. De de ce s-au bătut românii cu maghiarii la Târgu-Mureş în 1990, aflăm din Pagina de istorie a RFI.ro.

În 19 – 20 martie 1990, opinia publică din ţară şi străinătate a fost şocată de conflictele de stradă dintre maghiari şi români de la Târgu-Mureş, transmise de cele mai importante posturi radio şi tv din lume. Evenimentele s-au soldat cu cinci morţi (trei români şi doi maghiari) şi cu 278 de răniţi. O biserică ortodoxă a fost incendiată, iar sediile unor partide au fost vandalizate.

 

Tot atunci, scriitorul Andras Suto şi-a pierdut un ochi, iar un român din Ibăneşti, Mihăilă Cofariu a fost bătut cu bestialitate. Scena a fost filmată, iar imaginile au făcut înconjurul lumii, însă aceste imagini au fost şi prilejul unei dezinformări, ceea ce am numi în zilele noastre un fake news. Comentatorii imaginilor spuneau că un maghiar era agresat, pentru că Mihăilă Cofariu era îmbrăcat în… verde.

 

Conflictul interetnic de la Târgu-Mureş de la începutul anilor 1990 a izbucnit la scurtă vreme după ce maghiarii sărbătoriseră, pentru prima dată după evenimentele din decembrie 1989, a 142-a aniversare a revoluţiei maghiare de la 1848. Violenţele din partea ambelor tabere, cea română şi cea maghiară începuseră, sporadic, încă din 16 martie, pentru ca în 19 şi 20 martie să ajungă la apogeu.

 

Maghiarii începuseră să afişeze în Târgu-Mureş inscripţii în limba maternă, cum ar fi denumirea farmaciilor, iar românii le vandalizau.

Spiritele erau încinse de unii vânzători maghiari care refuzau să îşi sevească clienţii care li se adresau în româneşte.

 

În 20 martie, în centrul Târgu-Mureşului a avut loc un mare miting maghiar, cu o prezenţă estimată atunci la zeci de mii de oameni. Acestora s-au adăugat peste 4.000 de români veniţi şi din satele şi comunele învecinate. Între cele două grupuri, a existat un cordon, nu prea consistent, de miliţieni neînarmaţi, care nu au reuşit să prevină ciocnirile violente. Atât maghiarii, cât şi românii au folosit sticle incendiare, bâte, furci, bile metalice, topoare, suliţe cu vârf metalic, ba chiar şi săbii.

 

Citiţi mai multe pe RFI.ro.

Related posts

Leave a Comment