Omagiu adus poetului Ady Endre la Muzeul Memorial “Octavian Goga” din Ciucea

Muzeul Memorial “Octavian Goga” din Ciucea, Cluj aduce un omagiu poetului și jurnalistului Ady Endre, la 105 ani de la moartea acestuia.

Andy Endre a fost un apropiat al poetului Octavian Goga, iar pe cei doi i-a legat mai mult decât o simplă prietenie. Până și povestea muzeului de la Ciucea, este de fapt, o parte din povestea legăturii dintre cei doi poeți.

“Cu ocazia împlinirii a 105 ani, de la trecerea în neființă a marelui poet Ady Endre, am organizat, la Muzeu, expoziția comemorativă de fotografie și carte, “Îmi asculți inima bolnavă”. Vă așteptăm cu mult drag la Muzeu” a transmis directorul complexului muzeal, Eduard Boboc.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 27 ianuarie – 28 februarie 2024.

Ady Endre este considerat a fi unul dintre cei mai importanți poeți ai secolului XX, și ai literaturii maghiare, în special. El a fost personalitatea emblematică a unei generaţii de scriitori şi poeţi care la începutul secolului trecut au reformat literatura maghiară. Acesta a fost primul poet în literatura maghiară, care a rupt şirul poemelor tradiţionale, romantice, inspirată de Arany János şi Petőfi Sándor şi a creat poezia maghiară modernă. A fost marcat de literatura franceză, în special de poeziile lui Baudelaire şi Verleine, creând un simbolism oarecum specific maghiar. Mai multe despre biografia lui Andy Endre găsești AICI.

Related posts

Leave a Comment