Pagina de istorie: Casa lui Iuliu Maniu din Badacin va fi deschisa publicului in octombrie, dupa renovare

Casa memorială Maniu din Bădăcin, lasată de autorităţi să se dărâme, a fost renovată cu bani donaţi de persoane private, sensibilizate de soarta unei bucăţi din istoria noastră recentă. Muzeul pe care îl găzduieşte aşteaptă să fie inaugurat în 12 octombrie 2019, scrie RFI în Pagina de istorie. 

Casa familiei Maniu din Bădăcin, judeţul Sălaj, a fost construită în anul 1879 de către Ioan Maniu, tatăl marelui om politic Iuliu Maniu. Prin testamentul său încheiat în 1941, îşi lăsa întreaga avere Episcopiei greco-catolice de Oradea, cu un scop precis: domeniul de la Bădăcin să fie folosit pentru instruirea şi ocrotirea tinerilor.

 

În anul 1947, când Iuliu Maniu a fost arestat, casa a fost confirscată şi transformată pe rând în: depozit de îngrăşăminte chimice, sediu de gospodărie mixtă, tabără pentru pionieri şi cămin pentru copii cu handicap sever.

 

Abia în 1998, Curtea Supremă de Justiţie a dispus reabilitarea lui Iuliu Maniu, iar fosta locuinţă a marelui politician a intrat în domeniul privat al Consiliului Judeţean Sălaj. Apoi, casa a fost dată în folosinţă pentru 50 de ani, gratuit, Parohiei greco-catolice. 

 

De abia în 2016, imobilul devine proprietate a Episcopiei Greco-Catolice Oradea, aşa cum şi-a dorit Iuliu Maniu. Încă din anul 2015 casa lui Iuliu Maniu era aproape o ruină. Preotul paroh greco-catolic din satul Bădăcin, Cristian Borz, a lansat atunci campania “Salvaţi casa lui Iuliu Maniu!”. De la autorităţi nu a făcut rost de fonduri aşa că a adunat banii necesari pentru restaurarea construcţiei de la persoane private.

 

”Statul nu s-a implicat deloc până acum, dar a fost un mare câştig că sute de donatori, români din ţară sau din străinătate, au contribuit la refacerea acestei case”, povesteşte preotul din Bădăcin.

 

Mobilierul din muzeu este, în parte cel original, mai ales în încăperea în care era biroul lui Iuliu Maniu. Candelabrele au fost cumpărate de la colecţionari, care au acceptat bani mai puţini când au aflat că sunt pentru casa Maniu.

Vor mai fi expuse obiecte care i-au aparţinut marelui politician, dar şi unele care evocă vremurile în care în această casă s-au întâlnit politicieni şi patrioţi ardeleni, care au contribuit decisiv la realizarea Marii Uniri. Casa va fi inaugurată când se împlinesc 140 de ani de când a fost ridicată de tatăl lui Iuliu Maniu.

Related posts

Leave a Comment