Pagina de istorie: Când un principe al Transilvaniei a încercat să cucerească Polonia

În 30 ianuarie 1621, în localitatea Sarospatak, din Ungaria de azi, se năștea un veritabil condotier: principele Gheorghe Rakoczi al II-lea. A fost un principe războinic, măcinat de mari ambiții, care a sfârșit din cauza rănilor primite în luptă, scrie RFI în Pagina de istorie.

Gheorghe Rakoczi al II-lea provenea dintr-una dintre cele mai importante familii aristocratice din Transilvania. Tatăl său a fost principele Transilvaniei, Gheorghe Rakoczi I, iar mama sa a fost Suzana Lorantffy. Pentru că Transilvania era o monarhie electivă, în care Dieta principatului stabilea numele viitorului monarh, Gheorghe Rakoczi I a forțat lucrurile și a impus alegerea fiului său încă din timpul vieții sale, în februarie 1642.

Alianță strategică

În anul 1643, Gheorghe Rakoczi al II-lea s-a căsătorit cu descendenta unei alte familii importante din Transilvania: Sofia Bathory de Șimleu, nepoata regelui Poloniei, Ștefan Bathory. În octombrie 1648, după moartea tatălui său, Gheorghe Rakoczi al II-lea a urcat pe tronul Transilvaniei. El a emis pretenții la tronul Poloniei, o altă monarhie care devenise electivă după stingerea dinastiilor Piast și Jagellonă.

Polonia era destabilizată ca urmare a luptelor dintre diferitele grupări nobiliare. În acest context, principele Gheorghe Rakoczi al II-lea s-a aliat cu regele Suediei, Carol al X-lea Gustav, cu hatmanul cazacilor, Bogdan Hmelnițki, precum și cu domnitorii Moldovei și Țării Românești, Vasile Lupu și Matei Basarab. Gheorghe Rakoczi al II-lea a declarat război regelui Poloniei, Ioan II Cazimir. În 1657, el a cucerit Lvovul și Cracovia, apoi a intrat în Varșovia.

Însă alianța sa cu suedezii s-a destrămat, iar Gheorghe Rakoczi al II-lea a fost înfrânt decisiv în bătălia de la Czarny Ostrow, în iulie 1657. A semnat un tratat prin care renunța la orice pretenție la coroana Poloniei.

Expediția sa în Polonia a stârnit furia Imperiului Otoman, care a cerut detronarea principelui Transilvaniei. Dieta Transilvaniei a decis detronarea lui Gheorghe Rakoczi al II-lea, însă, mai apoi, tot membrii Dietei l-au reales ca principe, în condițiile în care Poarta Otomană îl prefera pe Akos Barcsay.

Citiți mai multe pe RFI.ro.

Related posts

Leave a Comment