Osemintele partizanilor din Armata Albă, găsite la Sântejude


Osemintele a doi partizani anticomunişti din Armata Albă, o organizaţie clandestină din Transilvania care milita pentru readucerea pe tron a Regelui Mihai I, au fost descoperite de istoricii de la Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului. Groapa celor doi luptători se află la marginea Pădurii Huscior din localitatea Sântejude Vale din judeţul Cluj.Cei doi partizani anticomunişti sunt localnici care s-au înrolat în Armata Albă în anul 1948. Organizaţia avea sute de aderenţi pe Valea Someşului. Însă, liderii Armatei Albe au fost prinşi de Securitate prin trădare, după doar câteva luni de la înfiinţarea organizaţiei, iar partizanii s-au împrăştiat. Trei dintre luptători au fost ascunşi de unul dintre sătenii din Sântejude Vale, Simion Mureşan. Ei au fost, însă, descoperiţi de Securitate. Unul dintre cei trei partizani, Dumitru Ţăgurean, a reuşit să fugă. Ceilalţi doi, Ioniţă Măhălean şi Ioan Moldovan, au fost prinşi de securişti şi apoi executaţi fără nici o judecată, spune istoricul Marius Oprea, de la Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România. „Este o crimă, pentru că ei au fost împuşcaţi fără să fi existat vreo sentinţă prin care să fie condamnaţi la moarte”, a spus Marius Oprea. După 61 de ani, osemintele partizanilor au fost scoase la lumină. La deshumare au asistat şi rudele celor ucişi. Printre ele, s-a aflat şi fiica lui Ioniţă Măhălean, Terezia Biţa. „Ei au vrut să tragă că aveau arme, dar tatăl meu nu i-a lăsat, că a spus că ei sunt mai mulţi şi dacă trag poate le împuşcă şi familiile. I-au înconjurat, dar atunci unul din ei a scăpat. I-au luat şi i-au dus într-o gospodărie şi i-au pus pe burtă, iar ei, securiştii, au mâncat prune, au băut apă. Femeia în curtea căreia erau a vrut să le dea şi lor prune şi nu au lăsat-o. Pe urmă i-au dus la Gherla, la închisoare.
Noaptea i-au adus aici în Huscior, că aşa îi zice la loc….probabil că ştiau, i-au adus aici şi i-au împuşcat. I-a lăsat aici morţi şi s-au dus la Gherla la cârciumă şi au strigat, că e o verişoară de-a mea acolo, « Hai dă-mi să beau că l-am omorât pe Măhăleanu ».
Mama a trimis carul cu un nepot să-l aducă acasă dar comuniştii s-au adunat toţi din sat şi nu i-au lăsat. Era unul, Bărbos, aşa-l chema, care a zis « Uite, dom’le, cum stă cu pumnul strâns, parcă şi acum ar vrea să se răzbune ». Tatăl meu a fost împuşcat în abdomen şi s-a chinuit toată noaptea. Un unchi de-al meu care stătea aici într-o casă l-a auzit toată noaptea şi ne-a zis.
Nu ne-a lăsat să-l ducem acasă, i-o dus hainele şi i-au luat bocancii. A dat haina mamii şi în buzunar era o iconiţă a Maicii Domnului. Zicea tata : « Eu nu-mi dau neamul meu pe un carnet de partid roşu ! ». Deshumarea osemintelor a dus la descoperirea unor amănunte tulburătoare. Inclusiv o mână de sâmburi de strugure, care arată că partizanii au mâncat fructe înainte de a fi prinşi de Securitate şi apoi împuşcaţi. În urma deshumării, autorităţile le vor întocmi şi certificate de deces celor doi luptători, care până acum figurau drept persoane în viaţă.
Rămăşiţele celor doi luptători vor fi reînhumate în data de 5 octombrie, spune istoricul Gheorghe Petrov, de la Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului.

Related posts

Leave a Comment