OSCE solicită Rusiei evacuarea trupelor militare din Republica Moldova. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov spune: după alegerile parlamentare

Adunarea Parlamentară a OSCE a adoptat o rezoluţie care sprijină iniţiativa preşedintelui basarabean, Mihai Ghimpu, de evacuare a forţelor militare şi al armamentului rusesc din regiunea transnistreană, scrie jurnal.md.Rezoluţia a fost adoptată în cadrul sesiunii a XIX-a a AP OSCE, care s-a desfăşurat la Oslo şi a avut ca tematică „Statul de drept: Combaterea criminalităţii transnaţionale şi corupţiei”.
AP OSCE a făcut un apel către Federaţia Rusă de a relua şi finaliza procesul de retragere a trupelor şi a muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova în conformitate cu principiile relevante ale dreptului internaţional, precum şi cu angajamentele asumate în cadrul OSCE.
La rândul său, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat la postul de televiziune MIR TV că „orice pas înainte pe calea normalizării situaţiei este frânat de faptul că, deocamdată, este neclar cine ia deciziile la Chişinău. Alianţa care a venit la putere după alegeri nu reuşeste să formuleze o poziţie unică”, a spus ministrul rus de externe, Serghei Lavrov
Oficialul rus a precizat că Rusia aşteptă să se petreacă noile alegeri din Republica Moldova pentru a se asigura de stabilitatea politică aferentă. „După aceea, vom putea trage concluziile referitoare la planurile Chişinăului”, a spus Lavrov.
În rezoluţie, Adunarea Parlamentară a OSCE îndeamnă Federaţia Rusă să reia negocierile pentru reglementarea problemei transnistrene, în formatul „5+2”. Prin rezoluţie, OSCE solicită reluarea discuţiilor cu participarea mediatorilor din Federaţia Rusă, Ucraina, OSCE, Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, în calitate de observatori.

Related posts

Leave a Comment