Ortodocsii si greco-catolicii au serbat Boboteaza, iar romano-catolicii Epifania

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici au serbat azi Boboteaza, iar mâine îl vor cinsti pe Sfântul Ioan Botezătorul. Romano-catolicii au serbat Epifania Mântuitorului.

În catedrala ortodoxă, liturghia şi slujba de sfinţire a apei a fost condusă de IPS Andrei Andreicuţ, mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Înaltul ierarh a sfinţit apoi 20.000 de recipiente cu apă sfinţită, care au fost împărţite apoi credincioşilor. În predica sa, el a spus că îşi doreşte ca românii plecaţi în străinătate să se întoarcă acasă.

 

În catedrala greco-catolică, ceremoniile religioase au fost oficiate de PS Florentin Crihălmeanu, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, asistat de preoţii şi diaconii uniţi. Apa sfinţită a fost apoi împărţită credincioşilor. Din păcate, una dintre cele mai frumoase tradiţii greco-catolice din perioada interbelică a fost pierdută. Este vorba de sfinţirea apelor Someşului Mic, care era oficiată de Bobotează de către cardinalul Iuliu Hossu.

 

Romano-catolicii au celebrat solemnitatea Epifaniei Mântuitorului Isus Cristos. Este vorba de faptul că Mântuitorul s-a arătat şi popoarelor păgâne, nu doar evreilor, iar prin acest act, şi păgânii au fost invitaţi să ia parte la Mântuire.

Related posts

Leave a Comment