O părere subiectivă despre prostiile debitate de patriarhul Daniel Ciobotea

Am rămas șocat de prostiile debitate cu seninătate de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel Ciobotea. În loc să fie preocupat de mântuirea turmei sale, CEO-ul Bisericii Ortodoxe Române a emis un panseu de genul că, uneori, Dumnezeu a lucrat și prin străini de neam. Ulterior, am aflat de la agenția de știri Basilica cum că ar fi fost vorba de o predică mai veche, scoasă acum din sertar, cu prilejul întoarcerii armelor în favoarea lui Klaus Iohannis.Veche sau nu, această afirmație trădează o gândire de ayatolah al naționalismului, Domnule Ciobotea, (îmi cer scuze, într-un asemenea context nu pot folosi adresarea de Preafericirea Voastră) Dumnezeu a lucrat în primul rând prin străini de neam. Isus Cristos și Fecioara Maria nu erau români. Erau așaaaa… puțin evrei, chiar dacă o astfel de afirmație va răni sensibilitatea unora dintre cei care cred că Mântuitorul a fost dac.

Iar în ecuația Mântuirii nu contează neamul. Dacă ar conta, nici un român nu s-ar putea mântui, pentru că nu existau ca neam în momentul s-a produs răscumpărarea. Și nu s-ar putea mântui nici olandezii, americanii, elvețienii, rușii, canadienii și mulți alții. Deci, o catedrală a mântuirii neamului este o aberație teologică. La fel de aberant am putea construi o catedrală a mântuirii bicicliștilor sau a mântuirii utilizatorilor de Facebook. Însă Mântuirea este individuală. Stimate domn, poate ar fi bine să ne gândim la exemplul menționat în Sfânta Scriptură, atunci când Sfântul Apostol Petru dorea să mențină segregarea dintre creștinii proveniți din comunitățile iudaice și cei proveniți din comunitățile greco-romane. Ei bine, atunci a intervenit Sfântul Apostol Paul (Paul, nu Pavel, pentru că era cetățean roman, nu cetățean sovietic. Sau, dacă preferați Pavel, putem să înlocuim mai sus Sfântul Apostol Petru cu Sfântul Apostol Piotr, pentru nu am nimic împotriva limbilor slave, ci doar împotriva inconsecvențelor), care i-a cerut Sfântului Apostol Petru să îi așeze la aceeași masă pe toți creștinii. Nu de alta, dar ca să îndeplinească chiar dorința Mântuitorului, ”Ca toți să fie una…”

Așadar, originea etnică a unui creștin, ”străin de neam” sau nu, chiar nu are importanță pentru acel băiat simpatic, străin de neam la rândul său, care se numește Isus Cristos. Însă se pare că are importanță pentru cei care manageriază, temporar, turma Mântuitorului. Nu ar trebui să fie așa…

Ar trebui să aibă mai multă importanță pedepsirea politrucilor în sutană care fac propagandă în favoarea unuia sau altuia dintre candidați. Ar trebui să aibă mai multă importanță alungarea din Templul Domnului a securiștilor care au nenorocit destine în timpul comunismului. Și ar mai trebui râniți din Biserică legionarii care confundă ideologia lor oribilă, antisemită, totalitară, apropiată de fundamentalismul islamic, cu credința în Mântuitor. Da, chiar în acel Mântuitor evreu, cel puțin după Mama Sa… Atunci, Biserica Ortodoxă Română ar demonstra faptul că s-a desprins definitiv de fantomele totalitarismelor criminale din trecut și că și-a regăsit menirea apostolică, aceea de a-i conduce pe creștini spre Lumină, Adevăr și Viață Veșnică.

Related posts

Leave a Comment